Togo wil met buitenlandse hulp soldaten bedwingen

LOMÉ, 10 OKT. De overgangsregering van Togo heeft gisteren militaire hulp gevraagd van bevriende buitenlandse mogendheden, ogenschijnlijk om de muitende militairen meester te worden die tevergeefs hebben geprobeerd de interim-premier Kokou Koffigoh te ontvoeren.

Militairen, trouw aan president Gnassingbe Eyadema die in augustus bij de nationale conferentie voor meer democratie de meeste van zijn bevoegdheden moest afstaan aan een interim-regering, hadden dinsdag, een week na een mislukte couppoging, tevergeefs geprobeerd Kokou Koffigoh te ontvoeren.

President Eyadema maande dinsdagavond de bevolking tot kalmte maar disciplinaire maatregelen tegen de opstandige soldaten bleven tot nog toe uit. De president wordt er door veel Togolezen van beschuldigd zelf de hand te hebben in de acties van de militairen. Eyadema, die Togo 24 jaar autocratisch bestierde, heeft het leger volgepakt met stamgenoten.

Gistermiddag sprak het Togolese parlement zijn steun uit voor de oproep van premier Koffigoh voor buitenlandse militaire steun. Na afloop verklaarden parlementsleden dat buitenlandse steun nodig kan zijn om de interim-regering te versterken en om het land te helpen op de weg naar “echte en totale democratie”.

Namen van “bevriende buitenlandse mogendheden” werden niet genoemd. Maar waarnemers houden het er op dat Togo in eerste instantie aan Frankrijk denkt. (AFP, AP, Reuter)