Staalconsumptie zal in '92 licht omhoog gaan

MONTREAL, 9 OKT. De mondiale vraag naar staal zal volgend jaar naar verwachting toenemen ten opzichte van het huidige lage peil. Maar de in moeilijkheden verkerende industrie wordt met nieuwe risico's bedreigd. Nieuwe handelsproblemen en een overvloedig aanbod van staal vanuit de landen van het vroegere Oostblok, die grote behoefte hebben aan liquiditeiten.

Staalproducenten en marktanalisten houden dan ook rekening met hooguit een lichte opleving van deze industrie. Het Internationale IJzer- en Staalinstituut (IISI), dat deze week zijn jaarlijkse conferentie houdt in het Canadese Montreal, verwacht voor dit jaar een daling van de ruwe staalconsumptie met 5,2 procent tot een niveau van 735 miljoen ton.

Vooral in de Verenigde Staten zal de vraag drastisch afnemen, ongeveer met 10 procent tot 90 miljoen ton. Groot-Brittannië laat een nog slechter beeld zien: een verwachte daling van 13 procent.

Niettemin is het instituut gematigd optimistisch over volgend jaar; het economisch herstel van Noord-Amerika en sommige ontwikkelingslanden zal de vraag naar staal een impuls geven. Deze vraag zal over de wereld uitkomen op 743 miljoen ton.

Ondanks het feit dat aantrekkende vraag de prijzen opdrijft, verwachten kenners van de staalindustrie dat de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie en de andere Oosteuropese landen dat mechanisme in de weg staan. De vraag naar staal is in deze landen door de economische chaos sterk gedaald, maar de staalproduktie is er opmerkelijk hoog gebleven.

Volgens het IISI heeft het vroegere Oostblok de capaciteit om jaarlijks 300 miljoen ton ruw staal te produceren, tegen een potentiële capaciteit in het Westen van 560 miljoen ton.