"Schulden van armste landen verminderen'

KUALA LUMPUR, 10 OKT. De landen van het Britse Gemebest dringen erop aan dat het IMF en de Werreldbank volgende week op hun jaarvergaderingen in Bangkok het verminderen van de schuld van de allerarmste landen tot een van de belangrijkste agendapunten maken.

De ministers van financiën van de Gemenebest-landen, bijeen in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, hebben dit gisteren verklaard. In Bangkok zal volgens de ministers onderhandeld worden over de "Trinidad Voorwaarden', een plan van het Gemenebest om de schulden van de armste landen met 18 miljard dollar te verminderen en het resterende deel van de schuld op gunstiger voorwaarden te herschikken.

De Britse staatssecretaris van financiën John Maples noemde het teleurstellend dat de zogenoemde Club van Parijs, de groep waarin de rijke landen met de grootste vorderingen op de Derde Wereld zijn verenigd, in september niet tot een besluit over het Gemenebest-voorstel kon komen. “Het plan ligt nu al ruim een jaar op tafel en het wordt langzamerhand tijd dat er een beslissing over wordt genomen.” Volgens Maples symphatiseren de VS met de doelstellingen van het plan maar wordt volledige instemming van Washington bemoeilijkt door begrotingsproblemen en tegenwerking van het Congres. (Reuter)