Politie mag niet getuigen in gifaffaire

ALPHEN AAN DEN RIJN, 10 OKT. De commissie-Engwirda, die de gifaffaire in de Coupépolder onderzoekt, moet haar werkzaamheden voortzetten zonder getuigenverklaringen van functionarissen van de politie.

Op last van het openbaar ministerie in Den Haag worden de politiemensen teruggetrokken uit het openbare onderzoek van de gemeente Alphen aan den Rijn. Het openbaar ministerie wil voorkomen dat openbare uitspraken van politiemensen het nog lopende onderzoek van de recherche naar de betrokkenheid van bestuurders bij de gifaffaire beïnvloeden.

Voorzitter drs. M.B. Engwirda van de gemeentelijke onderzoekscommissie heeft het openbaar ministerie toestemming gevraagd voor het horen van politiefunctionarissen in een gesloten zitting van de commissie. Hij hoopt deze week uitsluitsel te krijgen, omdat voor de zitting van aanstaande maandag twee politiemensen waren uitgenodigd.

Bij de tweede hoorzitting van de onderzoekscommissie, op 1 oktober, weigerde een van de getuigen de uitnodiging. De zitting van 2 oktober moest worden afgelast omdat de getuigen van drie containerbedrijven de commissie hadden meegedeeld geen belangstelling te hebben voor de hoorzitting. De enquêtecommissie kan alleen ambtenaren verplichten te verschijnen.