Philips neemt deel in Videoland

ROTTERDAM, 10 OKT. Philips wil zijn belangen in de videoverhuur uitbreiden door deel te nemen in Videoland, zo is gisteren door beide bedrijven bekendgemaakt. Over de omvang van de participatie zijn geen mededelingen gedaan. De onderhandelingen richten zich volgens Videoland niet op volledige overneming.

Videoland, met hoofdkantoor in Noordwijk, heeft vijf eigen filialen en 180 franchise-vestigingen en is daarmee de grootste videoverhuurketen in Nederland. In maart verwierf Philips al de meerderheid (51 procent) in de Belgische videoketen Superclub.

Philips tracht in toenemende mate greep te krijgen op ondernemingen die actief zijn in produktie en distributie van muziek en films. Door deze controle kan het concern zorgen dat er voldoende "software' beschikbaar is voor nieuwe beeld- en geluidsapparatuur die het elektronicaconcern de komende jaren op de markt wil brengen.

Philips meldt dat “gezien de beoogde samenwerking een participatie van Philips in het kapitaal van Videoland in de lijn der verwachting ligt”. De “operationele zelfstandigheid” van Videoland blijft onaangetast. De gesprekken moeten binnen een paar maanden zijn afgesloten.

Videoland is in 1984 door N. Broersen en G. van Stijn opgericht. Dit jaar rekent de houdstermaatschappij Videoland Holding op een omzet van 30 miljoen gulden, 35 procent meer dan vorig jaar. Inclusief de 180 franchisewinkels behaalt de groep ruim 100 miljoen gulden omzet. Het bedrijf is winstgevend, aldus commercieel directeur Broersen, maar hij geeft geen details.

Videoland wilde zijn werkterrein, dat zich tot nu toe beperkt tot Nederland, uitbreiden tot België. “Wij hadden oorspronkelijk plannen om naar België te gaan, maar de deelneming van Philips begin dit jaar in Superclub heeft dat doorkruist”. Volgens de directeur gaat de grootschaligheid niet aan de video-verhuursector voorbij. “Videoland kan beter met de Belgische videoketen Superclub de krachten bundelen voor een samenwerking in de Benelux”, aldus Broersen.

Superclub is gevestigd in het Belgische Bornem en beheert 100 winkels in België en 500 verhuurzaken in de Verenigde Staten. Superclub behaalde in het op 31 maart afgesloten boekjaar van 1990-91 een verlies van ruim 800 miljoen gulden op een omzet van 902 miljoen. Philips heeft intussen ruim 864 miljoen gulden in het bedrijf gestoken om het voor een bankroet te behoeden. Nu is Philips bezig met een reorganisatie van Superclub. Dit boekjaar zal Superclub desondanks weer worden geconfronteerd met “aanzienlijke verliezen”.