Oproep tot massaal protest Zaïre

KINSHASA, 10 OKT. Etienne Tshisekedi, de nieuwe premier van Zaïre, heeft de bevolking opgeroepen de straat op te gaan om te protesteren tegen de dwarse opstelling van president Mobutu bij de vorming van een nieuwe regering.

Even leek het er op dat Mobutu en Tshisekedi na een slepende machtsstrijd het eens waren geworden over de samenstelling van een nieuw kabinet waarbij Mobutu een gedeelte van de zeggenschap over de strijdkrachten zou afstaan. Maar na een tweede onderhoud tussen beiden gistermiddag, toonde Tshisekedi zich woedend over de president. Volgens Tshisekedi kwam Mobutu op het laatste moment met de hernieuwde eis dat hijzelf de helft van de 22 kabinetsfuncties zou mogen aanwijzen, waaronder de belangrijke posten van defensie en buitenlandse zaken.

Tshisekedi is vorige week na een militaire muiterij en flinke buitenlandse druk tot premier benoemd. De nationale conferentie die over democratisering besluit, moet de benoeming nog bekrachtigen maar is vorige week opnieuw voor onbepaalde tijd uitgesteld. (AFP, Reuter)