Ook steun voor actie; Kritiek Shamir op bezetting in Oost-Jeruzalem

JERUZALEM, 10 OKT. De Israelische premier Yitzhak Shamir heeft gisteren kritiek geleverd op de bezetting door een groep joodse kolonisten van een aantal woningen in de Arabische woonwijk Silwan in Oost-Jeruzalem.

Volgens radio Israel heeft Shamir tijdens een kabinetszitting gesteld dat “de manier waarop de kolonisten zich in Silwan hebben gevestigd fout is”. Minister van buitenlandse zaken David Levy onderstreepte dat “we niet ieder maar kunnen laten doen wat hij wil achter de rug van de regering om”.

De tientallen gewapende kolonisten die zich gisterochtend vroeg verschansten in een serie woningen die ze zeiden te hebben gekocht, zijn gistermiddag vertrokken onder druk van de politie en regeringsonderhandelaars. Overeengekomen werd dat in hun plaats vier (extreem-)rechtse parlementariërs in een van de huizen achterbleven in afwachting van een gerechtelijke beslissing over de eigendomsrechten. Arabische inwoners zeiden dat de kolonisten de huizen hadden gekraakt. In één geval zou een Arabisch gezin door kolonisten uit zijn woning zijn gezet.

Een van de achtergebleven parlementsleden is onderminister van wetenschap Geula Cohen van de ultra-rechtse Tehiya-partij. “Ik hoop werkelijk dat deze nederzetting het vredesproces zal ondermijnen, aangezien het proces zal leiden tot een Palestijnse staat en oorlog”, zei ze. Maar ze wees suggesties af dat de kolonisten met hun actie een boodschap hadden willen zenden aan de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker, die komend weekeinde naar het Midden-Oosten terugkeert om de laatste hindernissen voor een vredesconferentie weg te nemen. De Amerikanen willen juist tegen elke prijs een eind maken aan de Israelische nederzettingenpolitiek.

De actie wordt verder ondersteund door minister van huisvesting Ariel Sharon, een havik die zich gisteren aanmeldde als gegadigde voor de opvolging van Shamir. Minister van wetenschap Yuval Ne'eman, een superhavik, kwam de kolonisten zijn solidariteit betuigen. (Reuter, AP)