Ontvoering NV maakt overuren

ROME, 10 OKT. De Ontvoering NV, zoals de meestal Zuiditaliaanse bendes worden genoemd, draait deze week op volle toeren. Maandag een ontvoering, dinsdag de ontvoering van een achtjarig jongetje en een vrijlating, gisteren de vrijlating van het jongetje en een nieuwe ontvoering.

Vanwege de leeftijd van het slachtoffer en het optreden van de vader heeft de meeste opschudding hier de ontvoering van de achtjarige Francesco Rea gewekt - de "gewone' ontvoeringen zijn veelal verschoven naar de binnenpagina's. Francesco's vader Domenico is een rijke aannemer uit Rome. Toen hij dinsdagavond thuiskwam, werd hij opgewacht door vijf gemaskerde en gewapende mannen. Zij dwongen hem de deur te openen en maakten zich op om de kleine Francesco mee te nemen. De koelbloedige Domenico Rea heeft echter meteen een uur zitten onderhandelen met de ontvoerders, die hem, zijn vrouw en zijn zoon en dochter onder schot hielden. Het resultaat was een akkoord waarvan vanmorgen nog maar een deel bekend was. Deel van de afspraak was dat Rea de politie pas de volgende dag zou inlichten, waardoor de ontvoerders een enorme voorsprong kreeg. Rea hield zich hieraan en gisteravond laat werd Francesco gevonden in een geparkeerde auto.

Rea heeft hiermee de nieuwe wetten overtreden die onderhandelingen met ontvoerders verbieden, om te voorkomen dat een losgeld wordt betaald. De regering heeft gezegd dat deze harde lijn de enige manier is om een einde te maken aan de ontvoeringen, maar familieleden van de slachtoffers hebben zich hier steeds fel tegen gekeerd.

Maandag werd, ook in Calabrië, de 71-jarige gepensioneerde radioloog Pasquale Malgeri ontvoerd die elf jaar geleden aan ontvoering was ontkomen omdat zijn ontvoerders de verkeerde persoon meenamen. Mogelijk gaat het om een wraakactie: de ontvoerders van elf jaar geleden werden gepakt en tot tien jaar cel veroordeeld.

De ontvoering van Malgeri betekende vrijwel zeker de vrijheid voor Domenico Gallo, een ondernemer die vorige maand in dezelfde buurt was ontvoerd. De politie vermoedt dat het om dezelfde bende gaat. Gallo was alleen gelaten in zijn bewaarplaats. Hij wist de verankering van zijn ketting los te maken en liep, blootsvoets en met de ijzeren ketting nog om zijn nek, drie uur voordat hij bij een huis kwam waar hij hulp kreeg.