Lichaam Ferdinand Marcos mag terug naar Filippijnen

MANILA, 10 OKT. Het stoffelijk overschot van Ferdinand Marcos, de in 1986 verdreven president van de Filippijnen die in 1989 in Hawaii stierf, mag terugkeren naar zijn geboorteland, zo heeft president Corazon Aquino gisteren gezegd, maar Marcos mag niet in de hoofdstad Manila worden begraven.

Aquino had al eerder ingestemd met de terugkeer van Marcos' weduwe Imelda, maar verbood haar het lichaam van Ferdinand Marcos mee te nemen uit vrees voor politieke onrust. De president liet gisteren weten geen bezwaar meer te hebben tegen de repatriëring van Marcos' lichaam, mits de kist direct wordt overgebracht naar Marcos geboorteplaats Laoag, in het noorden van het hoofdeiland Luzon.

Imelda Marcos liet in een reactie vanuit New York weten dat zij volgende maand, na vijfeneenhalf jaar ballingschap in elk geval zal terugkeren naar de Filippijnen, maar het lichaam van haar man alleen zal meenemen indien hij in Manila met militaire eer kan worden begraven.

Imelda zal na terugkeer in de Filippijnen voor de rechtbank moeten verschijnen op beschuldiging van corruptie en belastingontduiking. Gedurende het 20-jarige bewind van Ferdinand Marcos heeft Imelda volgens de Filippijnse regering samen met haar echtgenoot de staat voor miljoenen guldens opgelicht. Een deel van het geld zou zijn geïnvesteerd in onroerend goed in New York, een ander deel zou zijn gedeponeerd bij Zwitserse banken. (AP, Reuter)