"Kunstenaars in bijstand te soepel behandeld'

DEN HAAG, 10 OKT. Kunstenaars in de bijstand hoeven aan minder eisen te voldoen dan andere uitkeringsgerechtigden. B. Riekert en J. van Blankevoort van het ministerie van sociale zaken stellen dat naar aanleiding van een dossier-onderzoek bij sociale diensten van 26 Nederlandse gemeenten.

Volgens de onderzoekers namen zestien gemeenten het niet nauw genoeg met de sollicitatieplicht van kunstenaars in de bijstand. In dertien gemeenten werd het aanvragen van beurzen en houden van exposities als het voldoen aan die plicht aangemerkt. De helft van de onderzochte gemeenten verstrekte te makkelijk studie-, tentoonstellings- en atelierkosten, vinden de onderzoekers.

Behalve beeldende kunstenaars waren ook musici en acteurs betrokken bij het onderzoek.

De Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK) heeft woedend gereageerd op het onderzoek. De BBK vindt dat Sociale Zaken professionele kunstenaars "schoffeert'. Volgens de bond worden eigen inkomsten in principe met de uitkering verrekend. In een brief aan minister De Vries en staatssecretaris Ter Veld raadt de bond aan de bewindslieden "niet de minste beleidswijziging' op dit rapport te baseren. Het rapoort maakt volgens de BBK “wederom pijnlijk duidelijk dat er een oplossing gevonden dient te worden voor kunstenaars met onvoldoende middelen van bestaan”.