KALFSVLEES MET CITROEN

Hoe vaak heb ik dit niet gehoord... “Ik vind koken wel leuk, maar ik heb zo weinig tijd.” Wie het druk heeft, maar ook van lekker eten houdt, zal haar of zijn weinig beschikbare tijd optimaal moeten gebruiken. Dat is het hoofdthema van een onlangs verschenen Engelse kookboek: de "10-Minute Cuisine'. De schrijfsters Henrietta Green en Marie-Pierre Moine benadrukken dat snel en goed koken het resultaat is van goede ingrediënten en een goede organisatie - te beginnen met het inrichten van de voorraadkast. Ik koos drie recepten uit hun boek voor verschillende soorten in repen gesneden vlees. Kalfsvlees is het eerst aan de beurt.

Voor 4 personen 1 deciliter kippebouillon 500 gram malse kalfslapjes, in smalle repen gesneden handvol verse dragonblaadjes 2 theelepels groene peperkorrels geraspte schil van 1 citroen 3 eetlepels slagroom 2 theelepels vers citroensap 1 theelepel suiker zout en versgemalen peper

Giet de kippebouillon in een wok en breng de bouillon tegen de kook aan. Doe er het vlees, de dragon, peperkorrels en geraspte citroenschil bij en laat alles een paar minuten zachtjes pocheren. Schep het vlees met een schuimspaan uit de wok en zet het weg. Draai het vuur hoog en laat de bouillon even inkoken. Roer er dan de slagroom, het citroensap en de suiker door. Doe het vlees terug in de wok en breng alles op smaak met wat zout en peper. Laat het geheel even doorwarmen en dien onmiddellijk op.

    • Kim Maclean