Het geheugen van Nederland

Tentoonstelling "Archiefschatten. Duizend jaar in honderd stukken'. De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. T-m 3 nov. Inl 020-6268168. Dag 11-17u.

Met zorg wordt een koepok-kast (eind 18e eeuw) de Nieuwe Kerk van Amsterdam binnengedragen. Ooit bevatte de kast - eigendom van het "Amsterdamsch Genootschap tot Bevordering van Koepokinenting voor Minvermogende' - flesjes met serum tegen de gevreesde ziekte koepokken. Nu zijn die flesjes verdwenen en is de eenvoudige grenen kast leeg.

De kast is een van de pronkstukken op de tentoonstelling "Archiefschatten. Duizend jaar in honderd stukken', die vandaag in de Nieuwe Kerk in Amsterdam geopend wordt. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland zijn verschillende topstukken uit de belangrijkste Nederlandse archieven voor de eerste keer samen tentoongesteld.

De Nieuwe Kerk is ter gelegenheid van de expositie veranderd in een archiefdepot: bij de ingang van de kerk staan meterslange stellingkasten met mappen en boeken. De bezoeker wordt vervolgens langs het "geheugen van Nederland' geleid. Hij leest brieven van Willem de Zwijger en een gepassioneerde liefdesbrief uit 1813 van soldaat Zandstra aan zijn "meisje' Sjoukje. Hij maakt een storm op de Waddenzee mee en wordt deelgenoot van een twist tussen erfgenamen. Verder zijn er modellenboekjes voor bolbuikige Boldoot-parfumflesjes, de oudste bouwtekeningen van Nederland van de Sint-Servaas in Maastricht, verloren gewaande kaarten en bouwtekeningen van Berlage.