Gewesten verlangen van schaatsbond toewijzing EK '93 aan De Uithof

DEN HAAG, 10 OKT. De gewesten Zuid-Holland en Noord-Holland-Utrecht zullen proberen op de eerstkomende jaarvergadering het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond er toe brengen de Europese kampioenschappen 1993 alsnog toe te wijzen aan Den Haag.

Dat bleek tijdens de officiële opening van de vernieuwde accommodatie van De Uithof, dat na Thialf (Heerenveen) als tweede schaatscentrum in Nederland over een geheel overdekte 400-meterbaan beschikt.

Tijdens de jaarvergadering, begin december, kunnen de Hollandse gewesten rekenen op 65 procent van de stemmen. De KNSB is met het ministerie van WVC overeengekomen alle grote toernooien (EK en WK) tot 1997 in Heerenveen te houden. Thialf, dat door het contract voor een faillissement werd behoed, wil de toernooien niet kwijt. Ook niet als het eenmalig is en als de baan in Heerenveen schadeloos wordt gesteld. Het bestuur van de Stichting De Uithof is niet van plan de organisatie van het begeerde schaatstoernooi via de rechter af te dwingen. Dat zou de verhoudingen in schaatsend Nederland voor een lange periode ernstig verstoren.

“Het toewijzingsbeleid van de KNSB zal een wig drijven tussen de bond en de gewesten”, is de verwachting van voorzitter Nico van der Lely, die het honderdjarig bestaan van zijn schaatsgewest Zuid-Holland graag wilde opluisteren met een aansprekend internationaal toernooi.

Dr. Wim van Zijll, voorzitter van de stichting De Uithof, verwijt de bond zich te verschuilen achter het standpunt van het ministerie. “WVC kan toch niet verhinderen dat incidenteel van de gemaakte afspraken wordt afgeweken. Nu wij over een accommodatie van wereldallure beschikken, hebben we de verantwoordelijkheid te proberen een evenement met een soortgelijk prestige binnen te krijgen.”

De gisteren in gebruik genomen tweede fase van de overkapping heeft niet meer dan 350.000 gulden (exclusief btw) gekost. Het betreft een ventilerend scherm, dat bij wedstrijden wordt dicht geschoven. Het dak is vervaardigd van materiaal dat wordt gebruikt in de tuinbouw. Gesloten heeft de wind geen vat meer op de schaatsers.

Volgens ijsbaandirecteur mr. Hans Künz is er sprake van een uniek klimaatbeheersingssysteem. Voor recreanten gaat het scherm alleen dicht bij sterke wind (4 a 5 meter per seconde) en bij hoge temperaturen (10 a 12 graden). Bij wedstrijden is het dak altijd gesloten. Een op het dak geplaatste mast fungeert als sonde, die meetgegevens aan de computer doorgeeft. Het nieuwtje zal de ijsbaan op jaarbasis 10.000 gulden aan energiekosten besparen. Met die besparing kan de baan volgend jaar een week eerder open (op 2 oktober) en kan dit seizoen een week later worden gesloten. De totale kosten bedroegen circa zes miljoen gulden. Thialf, dat eind 1986 werd geopend, werd voor ongeveer 40 miljoen gulden een overdekt schaatsstadion.