Duitse staalfusie in de maak, Krupp en Hoesch samen

BONN, 10 okt. Als het Duitse kartelbureau en de de Europese Commissie akkoord gaan neemt het staalconcern Friedrich Krupp GmbH in Essen de Dortmundse concurrent Hoesch AG over.

Door de overneming zou op de Europese staalmarkt een gigant ontstaan met een jaaromzet van 30 miljard mark en 110.000 werknemers.

Dit meldt de in Essen verschijnende Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Er gingen in Duitsland al langer geruchten van deze strekking, zeker nadat was bekend geworden dat Krupp al een aandeel van 24,9 procent in Hoesch had genomen. Later vandaag zou een gemeenschappelijke persconferentie worden gegeven.

Hoogovens kon vanochtend nog geen commentaar geven. De voltallige raad van bestuur verblijft in Montreal op een congres.

Krupp is, al sinds de dagen van de sjah, voor een kwart eigendom van de Iraanse regering. De rest van het bedrijf is grotendeels familiebezit. De vroegere grote Duitse wapenfabrikant kent sinds de oorlog alleen een civiele staal- en staalverwerkende produktie. Daarnaast heeft het concern een handel- en service-organisatie. De omzet van Krupp bedroeg in het afgelopen jaar 15,6 miljard mark, een afname van 4 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

De activiteiten van de beide oude staalreuzen in het Roergebied vullen elkaar volgens Duitse marktkringen aan. Het kolen- en staalconcern Hoesch heeft eerder samengewerkt met Hoogovens. Daar werd op het diepste punt van de staalcrisis in 1982 een einde aan gemaakt. Van af die tijd werken de Duitse staalconcerns in samenwerking met de Duitse overheid aan een "nationale oplossing' van de staalcrisis. Toen de rendementen weer iets aantrokken werd de noodzaak tot concentratie kleiner.

Hoesch had na het echec met Hoogovens een betere uitgangspositie dan de Nederlandse partner. Hoogovens produceerde bulkprodukten voor Hoechs die met meer specialisme een hogere toegevoegde waarde had. Maar net zoals Hoogovens moest Hoesch drastisch worden gemoderniseerd en gesaneerd. Dit werd bij Hoechs aangepakt door de latere chef van het Treuhand-instituut in Berlijn, Rohwedder, die in februari van dit jaar werd vermoord.

Behalve bij Krupp berust een groot deel van de eigendom van Hoesch bij de Landesbank in Noordrijn-Westfalen en een groep beleggers die via een Zwitserse bank opereert. Volgens de Duitse krant zou Krupp met deze mede-eigenaars overeenstemming hebben bereikt over het kopen van een meerderheidsbelang in Hoesch.

De fusie komt op een moment dat de wereldproduktie van staal terugloopt en de rendementen van de staalconcerns onder druk staan. Vorig jaar nam de staalproduktie met twee procent af tot 770 miljoen toen. Volgens het gezaghebbende Amerikaanse onderzoeksbureau Wefa zal de staalproduktie dit jaar verder dalen tot 759 miljoen ton. Volgend jaar verwacht Wefa een betere markt.