Berghuizer Papier enige uitschieter op lagere beurs

AMSTERDAM, 10 OKT. In een lege, saaie markt waren vandaag nauwelijks uitschieters op het Beursplein te ontwaren. Slechts onverwacht mooie kwartaalcijfers kunnen op opvallende koersbeweging rekenen. Vandaag honoreerde de markt Berghuizer Papier met bijna drie gulden winst na bekendmaking van een flinke groei van het resultaat.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,2 punt lager sloot op 88,7, noteerde om 13.00 uur 0,5 punt lager. Fondsen die de afgelopen dagen hogere koersen noteerden, leverden vandaag weer enkele dubbeltjes in. Bij een iets lagere dollar (1,90 gulden omstreeks het middaguur) zakte Koninklijke Olie zeven dubbeltjes terug op 152,40 gulden. Philips, dat gisteren gevraagd was en een dubbeltje hoger sloot, leverde een dubbeltjes in. Het bericht dat Philips samen met Sony de introductie van de digitale compact cassette gaat verzorgen, maakte vooralsnog weinig indruk op de vloer. Akzo, gisteren zeven dubbeltjes hoger gesloten op 117,70 gulden, verloor vanmorgen de zeven dubbeltjes weer na het bericht dat het chemieconcern 500 van de in totaal 7.500 werknemers in zijn fiber-divisie zal ontslaan.

Van de internationals hield alleen KLM zich vandaag goed staande. De luchtvaartmaatschappij, de hele week al sterk en gisteren vier dubbeltjes hoger gesloten op 32,90 gulden, kreeg er vanmorgen een dubbeltje bij. “Er is nog steeds veel buitenlandse vraag naar KLM, vooral uit Groot-Brittannië en de VS”, zei een handelaar vanmorgen. “Daarnaast is er onder particulieren een soort inhaalvraag op reisgebied. Mensen willen hun door de Golfoorlog gemikste vluchten weer gaan maken”. Ook het bericht over de afgebotste samenwerking tussen Sabena en Air France zou volgens handelaren een gunstige invloed op de koers van KLM hebben. Volgens hoeklieden was het volume in KLM over het hoogste punt heen en leek de interesse in het aandeel langzamerhand wat te slinken.

Het copieerconcern Océ van der Grinten, dat gisteren negen dubbeltjes hoger sloot op 57 gulden na bekendmaking van mooie kwartaalcijfers, ging vandaag 0,90 gulden ex-dividend. De koers bleef daarna, tegen de verwachting van de meeste handelaren in, hangen op 56,10 gulden.

In de papiersector viel Berghuizer Papier op na presentatie van gunstige cijfers. Berghuizer Papier boekte twee gulden winst op precies vijftig gulden. Over de eerste acht maanden boekte het concern een netto winst van 18,7 miljoen gulden tegenover 10,3 miljoen gulden in dezelfde periode vorig jaar. Hogere verkoopmarges worden als voornaamste oorzaak hiervoor aangegeven.

Een gerucht dat handelshuis First Pacific bezig zou zijn een belang op te bouwen in Borsumij Wehry kon op de beursvloer niet bevestigd worden. De aandelen Borsumij duikelden recentelijk na presentatie van tegenvallende halfjaarcijfers maar handhaven zich nu redelijk op een niveau rondom zestig gulden. Gisteren sloten de aandelen acht dubbeltjes lager op 58,70 gulden. Vandaag daalden de Borsumij-aandelen verder naar 58,20 gulden. “Je kunt je afvragen waarom deze aandelen nog zo hoog staan na die slechte cijfers”, zei een hoekman vanmorgen. “Er is wat gedobbeld in het aandeel en er is nog wat dekkingsvraag. Bovendien zijn de verwachtingen voor het komend jaar goed. Met het zicht op de Olympische Spelen en het EK voetbal blijft het aandeel in de belangstelling van de beleggr staan”, aldus een handelaar. Het sportartikelenconcern Adidas en tv- en videofabrikant Sharp zijn onder meer onderdeel van Borsumij.

Geruchten over overname drijven de koers van Vredestein langzaam op. Vanavond zijn de vakbonden uitgenodigd voor een belangrijk gesprek. De koers van de bandenfabrikant steeg vanmorgen twee kwartjes en kwam op 14,10 gulden uit. Op de parallelmarkt sprong het verlies van automatiseerder LCI in het oog. Vanmorgen bereikte het fonds, dat gisteren drie dubbeltjes lager sloot op 6,70 gulden, een laagste koers van 6,50 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street stonden gisteren onder druk van de lagere obligatiemarkt. Daarnaast stellen beleggers zich terughoudend op nu de eerste van de stroom derde kwartaalcijfers nogal tegenvallen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 17 punten lager op 2.946 punten.

LONDEN In Londen herstelden de aandelenkoersen zich vanmorgen na een lagere opening. In de loop van de morgen stapten steeds meer kopers, aangetrokken door lagere prijzen, in de markt. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 15,4 punten lager sloot, noteerde omstreeks het middaguur 6,8 punten lager.

FRANKFURT Handelaren op de Duitse effectenbeurs geloven dat de markt op zoek is naar een nieuwe bodem. Gisteren kwam de Dax-index uit op een laagste niveau sedert april van dit jaar. De index sloot gisteren 11,49 punten lager sloot op 1.567,22 punten. Vandaag noteerde het Dax-30-koersgemiddelde omstreeks het middaguur 4,28 punten lager.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio was vandaag gesloten wegens een nationale vakantiedag. Morgen is de beurs weer geopend. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot gisteren 330 punten hoger op 24.485 punten.