VS waarschuwen Irak na strijd tegen Koerden

BAGDAD-NICOSIA, 9 OKT. De Amerikaanse regering heeft gisteren Irak gewaarschuwd tegen aanvallen op de Koerdische burgerbevolking in het noorden van het land na de zware gevechten in en ten zuiden van de stad Sulaymaniyah. Aan de gevechten, die honderden levens hebben geëist en worden beschreven als de ergste sinds de onderdrukking van de Koerdische opstand in het voorjaar, is inmiddels een einde gekomen. Volgens de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen zijn weer 87.000 Koerden op de vlucht geslagen.

De woordvoerster van het State Department wees erop dat 441 (ongewapende) wachten van de Verenigde Naties de toestand in het gebied in de gaten houden. De geallieerde interventiemacht die vanuit het Turkse grensgebied de situatie observeerde om zo nodig tussenbeide te komen, is zojuist teruggetrokken. In Turkije zijn alleen nog Westerse vliegtuigen gestationeerd die eventueel een grootscheepse Iraakse actie zouden kunnen dwarsbomen.

De woordvoerster toonde zich tevens bezorgd over het doodschieten van zestig ontwapende Iraakse militairen die zich in Sulaymaniyah aan Koerdische guerrillastrijders hadden overgegeven. Ze kondigde een gesprek aan met vertegenwoordigers van de Koerdische oppositie in Washington. De Koerdische Democratische Partij (KDP) van Massoud Barzani heeft een onderzoek ingesteld naar de achtergronden van het bloedbad, waarvan een verslaggever van het Britse persbureau Reuter getuige was.

Volgens Koerdische bronnen die in de Washington Post werden aangehaald begon de strijd zaterdag nadat de Koerden een Iraakse legerorder hadden onderschept waarin opdracht werd gegeven tot de verovering van guerrilla-stellingen in de bergen rondom de plaatsen Kifri en Kalar. In VN-kringen in Genève wordt gezegd dat het Iraakse leger er in elk geval in is geslaagd de algehele controle te herwinnen over Kifri, waar tot dusverre de orde werd gehandhaafd door leger en Koerden samen. Alle Iraakse kranten meldden vandaag dat de toestand in het noordoosten weer onder controle is na besprekingen tussen Koerdische leiders en de regering. (Reuter, AP, AFP)