Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Voedselprijzen in Roemenië worden bevroren

BOEKAREST, 9 OKT. De regering van Roemenië heeft de prijzen van voedsel en diensten voor een periode van zes maanden bevroren. De prijzen van brood, melk, plantaardige vetten, suiker, vlees, openbaar vervoer en de huren van staatswoningen worden tot 1 april 1992 niet gwijzigd. Dit heeft de. minister van economische zaken, Eugen Dijmarescu, gisteren bekendgemaakt. Volgens Dijmarescu heeft de regering tot de prijsmaatregel besloten in verband met protesten van de vakbonden en aanhoudende onrust onder de bevolking. Vorige maand leidde een bloedige mijnwerkersopstand onder meer tot het vertrek van premier Roman. De regering-Roman neemt de leiding van het land waar, totdat voormalig minister van financiën Theodor Stolojan een nieuwe coalitie heeft gevormd. De regering wil overschakelen op een vrije markt economie. Door de economische hervormingen van de regering was de inflatie opgelopen tot 200 procent op jaarbasis. (Reuter)