Terugspelen op doelman aangepakt

MUNCHEN, 9 OKT. Met enkele reglementswijzigingen moet de wereldtitelstrijd voetbal in 1994 aanzienlijk aantrekkelijker worden dan het laatste toernooi in Italië, vorig jaar. Voorzitter Joao Havelange van de wereldvoetbalbond (FIFA) verklaarde vandaag in München met name het terugspelen op de doelman te willen beperken.

Volgens de Braziliaan zijn doelverdedigers de grootste tijdverspillers tijdens voetbalwedstrijden. “Het meeste tijdverlies in een wedstrijd komt op naam van de doelman. Volgens onderzoeken heeft die in elk duel de bal drie minuten in zijn bezit. Dat is te lang”, meende de FIFA-voorzitter.

Tijdens het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten zal de doelman bij een terugspeelbal als twaalfde veldspeler worden beschouwd. De bal in de handen nemen, is er dan niet meer bij. Volgens Havelange waren de bondscoaches van de deelnemende landen aan het wereldkampioenschap voor junioren, onlangs in Italië, te spreken over het experiment.