Stekelenburg wil uitstel van ingreep WAO

DEN HAAG, 9 OKT. Het kabinet kan doorgaan met het voorbereiden van de maatregelen met Ziektewet en WAO, maar moet met de invoering wachten tot 1 januari 1994.

Dit stelde FNV-voorzitter J. Stekelenburg vanochtend voor de VARA-radio. Op die datum moet bekeken worden of de maatregelen om te voorkomen dat mensen in de WAO komen, het zogeheten volumebeleid, enig effect heeft gehad. Is dat niet zo, dan zouden de maatregelen alsnog op 1 januari 1995 kunnen worden ingevoerd. Stekelenburg zei dat er met de FNV te onderhandelen valt over een "hard getal'.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer is bereid de bevriezing van de uitkering van bestaande WAO-gevallen, die in juli 1993 moet ingaan, op te heffen als blijkt dat het aantal arbeidsongeschikten (900.000) is gedaald tot het aantal in 1989: 760.000. PvdA-fractieleider Wöltgens wil dat moment al eerder leggen, namelijk zodra blijkt dat het aantal arbeidsongeschikten niet meer toeneemt. “Dat redt je nooit in korte tijd”, is het commentaar van de FNV. Eerst moeten de volumemaatregelen een kans krijgen.

FNV en CNV zijn "zeer teleurgesteld' over de manier waarop in de Kamer het debat over de begroting verloopt: “Een kwart miljoen demonstranten zaterdag in Den Haag kunnen blijkbaar niets aan de kabinetsplannen veranderen. Tussen het Malieveld en het Binnenhof zit een schot”, aldus Stekelenburg. De vakcentrales reageren positief op het voorstel van de PvdA om de "paraplu-wet' van tafel te halen, waardoor CAO-aanvullingen op de Ziektewet ongeldig worden verklaard. Ze voelen er echter niets voor om op korte termijn met kabinet en werkgevers om de tafel te gaan zitten, zoals de PvdA gisteren voorstelde: “Als men wil dat wij gaan praten, dan moet er eerst wat te onderhandelen zijn”, aldus een CNV-woordvoerder.