Plan van Asean voor een vrije handelszone

KUALA LUMPUR, 9 OKT. De Associatie van Zuidoostaziatische landen, Asean, wil in de komende vijftien jaar een vrijhandelszone vormen. Dit maakten de ministers van economische zaken van de aangesloten landen gisteren in Kuala Lumpur in een gezamenlijke verklaring bekend. Het plan voorziet in een maximale heffing op alle producten van 5 procent. Bij de Asean zijn Indonesië, Brunei, Maleisië, Singapore, Thailand en de Filippijnen aangesloten.

Eerder hadden Thailand en Maleisië plannen ingediend voor economische samenwerking. Thailand had een voorstel voor een vrijhandels-zone in het jaar 2000. Maleisië wilde de "East-Asian Economic Group' (EAEG) vormen, met Japan als leider. Premier Mahithir Mohamad van Maleisië had zijn plan een jaar geleden al gelanceerd in verband met de monetaire en economische eenwording van Europa en de vorming van een vrijhandelszone van de Verenigde Staten, Mexico en Canada. “Anders zijn we overgeleverd aan de genade van de handelsblokken van de EG en de VS”, zei Mahithir gisteren.

Het Maleisische plan stuitte op verzet van de Verenigde Staten, die het “te exclusief en potentieel protectionistisch” vonden. Washington wil dat de Aziatische landen samen met landen rond de Stille Oceaan gaan samenwerken in de door Australië voorgestelde APEC. Hierin zouden de Verenigde Staten, Canada en Nieuw-Zeeland ook mee moeten doen.

De Asean wil nu een overlegorgaan “waarin zaken van algemeen belang voor Oostaziatische economiëen worden besproken op momenten dat dat nodig is.” De Maleisische minister van internationale handel en industrie, Rafidah Aziz, zei dat de landbouw en dienstverlening niet in het verdrag zouden worden betrokken. De Asean werd 24 jaar geleden opgericht om economische en culturele samenwerking tussen de aangesloten landen te bevorderen. Ondanks het verdrag concurreren de landen nog steeds op dezelfde markten van koffie, tin, rubber en tropisch hardhout. Uitzonderingen zijn het dienstverlenings- en productiecentrum Singapore en het sultanaat Brunei, dat zijn inkomsten voor bijna 100 procent betrekt uit de olie- en gasindustrie. In de aangesloten landen wonen in totaal 320 miljoen mensen. (Reuter, AP, ANP).