Opvolger analoge cassette

ROTTERDAM, 9 OKT. Philips en Sony hebben een akkoord bereikt over samenwerking bij de introductie van Digitale Compact Cassette (DCC) en Mini Disc (MD), zo is vandaag bekendgemaakt. Philips zegt dat de overeenkomst zijn leidende positie in de race voor een opvolger van de muziekcassette versterkt.

Het Eindhovense concern brengt komend voorjaar als eerste een DCC-recorder op de markt. Dit apparaat maakt digitale bandopnamen mogelijk, waardoor onder meer kopiëren van compact discs mogelijk wordt zonder kwaliteitsverlies. Sterke kant van het systeem is dat de huidige, analoge muziekcassettes op hetzelfde apparaat zijn af te spelen. Inmiddels hebben al 54 fabrikanten van afspeelapparatuur en vijf muziekmaatschappijen ondersteuning van DCC toegezegd. Bij de introductie van DCC zijn direct 500 platentitels voor het systeem beschikbaar.

Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft als opvolger van de gewone cassette gekozen voor Mini Disc, een volstrekt nieuw systeem dat opnemen op blanco CD's mogelijk maakt. Voor dit systeem, dat Philips te kwetsbaar vindt voor draagbare toepassingen, is nog geen steun van muziekmaatschappijen gevonden.

Hoe lastig het ontbreken van die ondersteuning kan zijn, blijkt uit de geringe marktpenetratie van Sony's Digital Audio Tape (DAT). Voor het in 1987 geïntroduceerde DAT-systeem is nauwelijks steun uit de muziekbranche gekomen.

De overeenkomst tussen Sony en de divisie consumentenelektronica van Philips behelst de vorming van een pool, waarin beide ondernemingen hun octrooien op het gebied van Mini Disc inbrengen. Andere fabrikanten kunnen van die pool licenties verwerven. In ruil voor de Philips-inbreng geeft Sony expliciete steun aan het DCC-systeem. Voor de licentieverstrekking op DCC-gebied heeft Philips eerder al een pool gevormd met het Japanse Matsushita.

Philips zegt in een toelichting overigens nog steeds weinig in MD te zien. “Er zullen best twee markten naast elkaar kunnen bestaan, voor MD en DCC. Maar DCC komt er eerder en heeft de meeste steun. Laat Sony maar onderzoeken op er ook een markt voor Mini Disc is.”

Een analist van een grote Nederlandse bank noemt de overeenkomst met Sony “zeer gunstig” voor Philips. Hoe meer belangrijke producenten de onderneming aan haar standaarden kan binden, hoe gemakkelijker de introductie van DCC zal verlopen. Philips en Sony bundelden al eerder hun krachten bij de succesvolle introductie van de compact-disc speler.