Onrust over privatisering Britse mijnen

LONDEN, 9 OKT. In de regering van Groot-Brittanië heeft een uitgelekt rapport over de gevolgen van privatisering van de Britse kolenmijnen geleid tot een politieke rel. Volgens het rapport kunnen slechts 14 van de 28 kolenmijnen met succes worden geprivatiseerd. Dat zou leiden tot een verlies van 40.000 banen.

Het rapport is opgesteld door de Britse handelsbank Rothschild in opdracht van de regerende conservatieve partij.

De minister voor energiezaken, John Wakeham, is door de vakbonden en de oppositie aan de tand gevoeld over het rapport. Wakeham zei dat nog geen definitieve voorstellen zijn gedaan voor de privatisering van de mijnbouw-industrie. Hij zei ook nadrukkelijk dat er geen mijnen zullen worden gesloten. Eerder had Wakeham gezegd dat over de privatisering van de mijnen geen beslissing wordt genomen vóór de verkiezingen.

De controverse komt voor de regering uiterst ongelegen. De socialistische Labour-partij stelt alles in het werk om, met het oog op de naderende verkiezingen, de publieke opinie te mobiliseren tegen de conservatieve regeringspartij. De verkiezingen worden begin volgend jaar verwacht.(Reuter)