Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Center Parcs via Scottish opnieuw op beurs Damrak

De exploitant van luxe bungalowparken Center Parcs komt via een achterdeur weer terug naar de Amsterdamse beurs. Op 11 oktober vindt in Amsterdam de introduktie plaats van gewone aandelen Scottish & Newcastle, het Britse bierbrouwers- en horecaconcern, tevens eigenaar van Center Parcs.

Topman Brian Stewart van Scottish merkte tijdens een bezoek aan Nederland op dat hij de Amsterdamse beursnotering van Scottish & Newcastle ziet zien als een belangrijke stap in de verdere expansie in Europa.

De recreatiedivisie waarvan Center Parcs deel uitmaakt speelt daarin een belangrijke rol.

Scottish & Newcastle is in grootte de vijfde bierbrouwer van Groot-Brittannië. Het bier wordt afgezet via de drankengroothandel en via de horeca-divisie met ongeveer 2000 "pubs'. De recreatiegroep omvat naast Center Parcs nog Holiday Club Pontin's.

Center Parcs neemt 80 procent van de divisie-omzet voor zijn rekening, in 1990 was dit 723 miljoen gulden.

In het eind april geëindigde boekjaar bedroeg de omzet ongerekend 4,5 miljard gulden en de winst op het gewone aandelenkapitaal na belastingen 458 miljoen gulden.

De eerste koers van het aandeel aandelen Scottish in Amsterdam zal zijn gebaseerd op de koers in Londen, die omgerekend nu rond de 14,00 gulden ligt