Bush: economie stimuleren door soepeler krediet

WASHINGTON, 9 OKT. De Amerikaanse president Bush heeft gisteren maatregelen goedgekeurd om de strikte kredietbeperkingen voor ondernemingen te versoepelen. Hij wil hiermee het herstel van de Amerikaanse economie bespoedigen.

Vooral de bestaande monetaire regels waaraan banken zijn gebonden voor het verzamelen van kapitaal bestemd voor het uitgeven van leningen, worden versoepeld. Ook heeft Bush een beroep gedaan op de banken om volgende maand een speciale bijeenkomst te beleggen om het beleid voor een ruimhartiger kredietverlening te bespreken.

Minister van Financiën Nicolas Brady zei gisteren in een toelichting op de nieuwe maatregelen dat banken worden aangemoedigd kredieten te verschaffen en een gebalanceerd en doordacht beleid te voeren. De regering wil verzekeren dat de banken het economisch herstel voluit blijven steunen, aldus Brady.

De aankondiging van een versoepeling in de kredietverlening kwam direct na een derde bijeenkomst in twee weken van president Bush met zijn economische adviseurs over nieuwe mogelijkheden om het herstel te stimuleren. Politieke waarnemers in Washington zien een direct verband met de presidentsverkiezingen over ruim 13 maanden. Bush zei gisteren dat het garanderen van voldoende krediet voor een economische expansie die nieuwe werkgelegenheid moet creëren, in de huidige herstelfase van groot belang is. Volgens minister Brady kan ook het Congres een bijdrage leveren in een versoepeling van de kredietfaciliteiten door eerder aan het parlement voorgestelde maatregelen die hij omschreef als "groei-initiatieven' goed te keuren. Brady doelde daarbij op een verlaging van de kapitaalbelasting over winsten op aandelen en onroerend goed-transacties.

De Amerikaanse regering heeft in het verleden de federale monetaire autoriteiten verweten dat ze zich te hard opstellen tegen banken. De bestaande maxima in waardepapieren die banken mogen verkopen om aan kapitaal te komen, worden nu verhoogd en er komt een ruimere mogelijkheid voor banken om beroep aan te tekenen bij de monetaire autoriteiten waneer zij menen aan te veel beperkingen te worden onderworpen.

Verder worden nieuwe richtlijnen opgesteld om de waardebepaling van onroerend goed te verduidelijken en waar mogelijk te liberaliseren van overheidsinvloed. Taxateurs en banken worden daarmee geholpen een meer uitgebalanceerde aanpak te vinden voor kredieten bij de aanschaf van gebouwen, volgens de beleidsadviseurs van de president een van de moeilijkste opgaven waarmee de banken momenteel worstelen. De Amerikaanse Associatie van Bankiers, bijeen in San Francisco, reageerde onmiddellijk verheugd op de maatregelen van de president. (Reuter, AP)