Brokking tegen wijziging van volleybalselectie

WOERDEN, 9 OKT. Volleybalbondscoach Harrie Brokking heeft in een gesprek met een vertegenwoordiging van het bondsbestuur duidelijk kenbaar gemaakt dat hij vóór de Olympische Spelen van volgend jaar geen veranderingen in zijn team te willen.

Bert Funk, de toekomstige voorzitter van de NevoBo, is daarentegen van mening dat de Nederlandse ploeg na het missen bij het laatste Europese kampioenschap van de rechtstreekse kwalificatie voor Barcelona zou moeten worden versterkt met in ieder geval twee ex-internationals - Blangé en Posthuma - die in de Italiaanse competitie uitkomen.

Funk heeft dat als bestuurswens aan Brokking overgebracht. Het bestuur heeft geen eisen gesteld. Binnen een week wordt in een volgend gesprek het antwoord van Brokking verwacht nadat de coach onder andere zijn spelers heeft geraadpleegd.

De selectie hervatte na een vakantie van drie weken maandag de training in Amstelveen, maar is momenteel nog niet compleet. Ron Zwerver verblijft voor een wedstrijd met het wereldteam in Italië en reist daarna nog door naar Spanje.

Het standpunt van coach en ploeg is echter nu al duidelijk. Brokking zegt niet te dulden dat hij gedwongen wordt zijn selectie te veranderen. “Ik bepaal wie er spelen, en niet de bond, de pers of de sponsor.”

Ook aanvoerder Avital Selinger zei gisteravond in het radioprogramma Veronica Sport dat hij op de oude voet wenst door te gaan. “Medailles zijn niet te koop.”

Funk wilde gisteravond niet vooruitlopen op de situatie dat Brokking de wens van het bestuur niet zal inwilligen. “We zijn pas begonnen. Het proces is gestart.” Er zal nog zeker een aantal gesprekken volgen. Funk wil wel vóór het vertrek van het Nederlandse team naar een stage in de Verenigde Staten, begin november, alles afgerond hebben.

Het eerste onderhoud met Brokking in een hotel in Nieuwegein duurde ruim twee uur. Funk herinnerde de coach aan de al jaren geleden uitgesproken belofte dat er in Barcelona een Olympische medaille zal worden behaald.

Brokking reageerde door te stellen dat hij met de huidige ploeg nog steeds een hele reële kans ziet dat doel te bereiken. Over de positie van de bondscoach zelf werd niet gesproken. “Alles op z'n tijd”, vindt Funk.

De bestuurder liet al eerder doorschemeren te overwegen de technische staf van het team uit te breiden. Brokking heeft echter steeds gesteld niemand boven zich te dulden. Zelfs Arie Selinger, de ex-bondscoach, niet.