WVC wil aan regio-omroep niet bijdragen

ROTTERDAM, 8 OKT. De regionale omroepen, samenwerkend in de stichting ROOS, verzetten zich tegen de plannen van het ministerie van WVC om niet langer bij te dragen aan de regionale omroep. Nu nog draagt de rijksoverheid jaarlijks 20 miljoen gulden bij aan de regionale omroep, maar het ministerie van WVC wil dat de provincies de financiering volledig op zich nemen.

De provincies heffen nu per aansluiting 10 gulden bovenop de omroepbijdrage ter financiering van de regionale omroep. Dat levert jaarlijks 50 miljoen gulden op. Als de WVC-plannen worden doorgezet, zou dat volgens B. Groenendijk, coördinator van de ROOS, “desastreuze gevolgen” hebben voor minder dicht bevolkte provincies: in Flevoland zou de opslag 57 gulden gaan bedragen, in Zeeland 30 gulden en in Drenthe 25 gulden. Volgens ROOS zou de regionale opslag moeten worden vervangen door een verhoging van de algemene omroepbijdrage ten behoeve van de regionale omroep.

De ROOS presenteerde gisteren plannen voor samenwerking met de landelijke publieke radio. Die zou een aantal uren per dag op het regionale netwerk de landelijke en internationale berichtgeving moeten verzorgen. Hierdoor neemt de samenhang in het publieke radiobestel toe.