Verenigde Staten brengen "frontvoedsel' naar Angola

LUANDA-WASHINGTON, 8 OKT. Een Amerikaans vrachtvliegtuig heeft gisteren 85.000 kant-en-klaar maaltijden de Angolese hoofdstad Luanda binnengevlogen. De frontmaaltijden, overblijfselen van de Golfoorlog, moeten een dreigende voedselschaarste voorkomen onder de soldaten van het Angolese regeringsleger en de UNITA-rebellen die elkaar jaren hebben bestreden maar afgelopen mei de vrede hebben getekend.

Het voedsel zal worden verdeeld onder het voorheen door Cuba en de Sovjet-Unie gesteunde regeringsleger en de manschappen van UNITA die tot voor kort op de warme steun van de Verenigde Staten mochten rekenen.

Volgens de vredesovereenkomst van 30 mei zouden de circa 150.000 regeringssoldaten en de 50.000 UNITA-guerrillastrijders in kampen worden ondergebracht als eerste stap op weg naar demobilisatie. Volgens beide partijen is dat inmiddels voor 80 à 90 procent geschied.

UNITA-leider Jonas Savimbi, die vorige week voor het eerst in meer dan 16 jaar terugkeerde naar de hoofdstad Luanda, heeft president Bush gisteren gevraagd steun te blijven geven aan het vredesproces, opdat de verkiezingen zoals afgesproken in de herfst van 1992 kunnen worden gehouden en niet, zoals de Angolese regering onlangs suggereerde, naar 1993 worden verschoven. (AP, Reuter)