Kanaaltunnel duurder en beperkt bruikbaar

LONDEN, 8 OKT. De Kanaaltunnel zal de eerste tijd slechts beperkt bruikbaar zijn. Bovendien wordt de tunnel zo'n 1,3 miljard gulden duurder dan voorzien. De openstelling kan wel volgens plan midden 1993 plaatsvinden. De aandeelhouders krijgen pas in 2000, een jaar later dan eerder aangekondigd, voor de eerste keer dividend.

Dit heeft sir Alastair Morton, president-directeur van Eurotunnel (Frans-Britse opdrachtgever van de bouw), gisteren bekendgemaakt.

De gefaseerde opening van de tunnel tussen Frankrijk en Groot- Brittannië is het gevolg van de vertraging bij de levering van enkele passagierstreinen als gevolg wijzigingen in het ontwerp. Door de beperkte dienstregeling in het goederen- en personenvervoer houdt Eurotunnel rekening met een inkomstenderving van 100 miljoen pond in de eerste drie maanden. Ook de tegenvallende vervoersprognoses voor 1993 leiden tot minder inkomsten. De verwachting voor het pendelverkeer voor passagiers is met 12,3 procent naar beneden bijgesteld, het pendelverkeer voor vracht met 5,6 procent, het doorgaande goederenverkeer met 4,2 procent. Alleen het doorgaande reizigersverkeer zou 9,3 procent hoger uitvallen.

Eurotunnel heeft ook nog te kampen met een verschil van mening over betalingen met de aannemersgroep Transmanche-Link (TLM), het consortium van tien Britse en Franse bouwbedrijven dat de constructie van de tunnel heeft aangenomen. TLM wil 800 miljoen pond meer voor mechanische en elektrische installaties die worden aangebracht in tunnel en terminals. In eerste instantie was 620 miljoen pond voor deze voorzieningen uitgetrokken. Een aantal experts van Eurotunnel onderzoekt de schadeclaim van TLM.

Eurotunnel raamt de totale kosten voor de tunnel nu op ruim 8 miljard pond. Een jaar geleden was nog sprake van 7,61 miljard. Een aandelenemissie bracht toen 2,7 miljard pond op. De extra kosten worden behalve door geringere inkomsten ook veroorzaakt door hogere rente-uitgaven. De koers van de aandelen Eurotunnel daalde op de beurs in Londen met 28 pennies tot 4,96 pond. (Reuter,AP,AFP)