Gemeenten eisen maatregelen tegen Hoogovens

WIJK AAN ZEE, 8 OKT. De gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen gaan morgen in een overleg met het provinciaal bestuur van Noord-Holland “harde maatregelen” eisen tegen Hoogovens inzake de overlast door het vrijkomen van stofwolken.

Dit heeft wethouder van milieu C. Trautwein-De Wit van de gemeente Beverwijk vandaag meegedeeld. Vrijdagavond werd het dorp Wijk aan Zee, dat in de gemeente Beverwijk ligt, voor de zesde keer sinds 22 juli getroffen door een stofwolk afkomstig van het Hoogoven-terrein. De drie gemeenten, waarop het Hoogovens-terrein ligt, willen nu samen met de gemeenten Castricum en Uitgeest “zware druk” uitoefenen op de provincie, omdat zij verantwoordelijk is voor het verlenen van de hinderwetvergunnningen aan het staalverwerkingsbedrijf. De gemeenten eisen onder andere dat bij nieuwe stofwolken Hoogovens boetes krijgt opgelegd. Dat was tot nu toe niet het geval. Eerdere verzoeken van de gemeenten aan de provincie om maatregelen tegen Hoogovens te nemen, leverden niets op. Komen uit het gesprek morgen weer geen concrete maatregelen dan overwegen de gemeenten strafrechtelijke stappen.