Sovjet-Unie is geassocieerd lid van het IMF

MOSKOU, 7 OKT. De Sovjet-Unie is dit weekeinde geassocieerd lid geworden van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) . President Gorbatsjov en IMF-directeur Camdessus wisselden zaterdag in Moskou de bijbehorende documenten uit, aldus een presidentiële woordvoerder.

Met het geassocieerd lidmaatschap heeft de Sovjet-Unie recht op technische steun van het IMF bij de opstelling van economische hervormingsprogramma's. De Sovjets blijven uitgesloten van IMF-leningen. Daarop kunnen alleen volwaardige leden aanspraak maken.

Afgelopen vrijdag had het onafhankelijke Russische persbureau Interfax nog gemeld dat de ontmoeting van Gorbatsjov en Camdessus zou worden uitgesteld om de Sovjet-republieken tijd te geven een verdrag te ondertekenen waarin hun onderlinge economische banden zijn vastgelegd.

IMF-directeur Camdessus onderstreepte zaterdag dat de Sovjet-Unie nog niet klaar is voor het volledige lidmaatschap. “De ervaring leert dat onderhandelingen hierover erg langdurig kunnen zijn.” Volgens Camdessus heeft het IMF een groot aantal economische gegevens nodig, bij voorbeeld over de omvang en samenstelling van het bruto nationaal produkt. De kwestie van een volledig lidmaatschap wordt volgens Camdessus verder gecompliceerd door de onderzekerheid over de toekomst van de Sovjet-Unie.

De IMF-directeur kondigde aan dat deskundigen van het fonds vandaag al in Moskou aan het werk gaan. Zij zullen adviseren over economische, financiële en wisselkoerspolitiek. Het IMF zal ook helpen bij het verbeteren van statistieken.

De groep van de zeven grootste industriestaten (G-7) ging er in juli op de top in Londen mee akkoord dat de Sovjet-Unie de geassocieerde status bij het IMF zou krijgen. Een week nadien vroeg Moskou het volledige lidmaatschap aan van IMF en Wereldbank. (Reuter, UPI, AFP, AP)