PTT en Zweeds bedrijf samen de wereld in

GENEVE, 7 OKT. PTT Telecom en de Zweedse zustermaatschappij Swedish Telecom richten samen een onderneming op voor de exploitatie van de internationale markt. Het Nederlandse telecommunicatiebedrijf is zonder partner te klein om het beoogde aandeel in het internationale telecommunicatie-verkeer te verwerven.

Dat heeft drs. B.J.M. Verwaayen, directeur van PTT Telecom, bij de opening van de beurs Telecom '91 in Genève bekendgemaakt. De nieuwe onderneming, die zal opereren onder de naam Unicom, moet per 1 januari 1992 beginnen. Naar een juridische vorm wordt nog gezocht.

PTT Telecom brengt in de jointventure al haar internationale activiteiten in die niet onder de zogeheten concessiediensten vallen, diensten waar de overheid haar het monopolie gunt, zoals het beheer van de Nederlandse infrastructuur. De buitenlandse kantoren van PTT Telecom zullen in de toekomst werken onder de naam Unicom. In eerste instantie betreft het werkzaamheden die gezamenlijk enkele tientallen miljoenen guldens omzet genereren. Op de omzet van PTT Telecom (ongeveer 10 miljard gulden) is dat weinig, maar volgens Verwaayen zal die omzet in twee tot drie jaar toenemen tot circa 300 miljoen gulden. “Dit soort internationale dienstverlening heeft bovendien een enorme aanzuigende werking op de rest van het internationale telefoonverkeer.”

De joint venture van PTT Telecom en Swedish Telecom zal vooralsnog alleen merkbaar zijn voor grote, meest multinationaal opererende klanten, die de grootste behoefte hebben aan geavanceerde telecommunicatiediensten zoals video-conferentie (internationaal vergaderen per televisiescherm), satellietverbindingen, uitwisseling van computergegevens, etc. Op dit deel van de markt is volgens PTT Telecom de grootste groei te verwachten . Door bundeling van krachten met Swedish Telecom is het gemakkelijker licenties te verwerven en nieuwe diensten te ontwikkelen, tegen relatief lage kosten, dan op eigen houtje, aldus Verwaayen.

De keuze voor de Zweden heeft te maken met het feit dat het bedrijf eenzelfde grootte heeft als Telecom, eenzelfde cultuur en een vergelijkbaar klantenbestand. PTT Telecom en Swedish Telecom behoren tot de meest doelmatige en goedkoopste telecommunicatiebedrijven in Europa. PTT Telecom verwacht ook te profiteren van de kennis van Swedish Telecom in mobiele telefonie, waarin dit bedrijf zeer veel ervaring heeft en wordt aangemerkt als wereldmarktleider.

De keuze voor de jointventure-vorm, waarbij beide partners verplicht zijn tot gezamenlijke keuzes op technologisch gebied, blijkt ook ingegeven door dreigementen van grote multinationals voor geavanceerde diensten gebruik te maken van andere ondernemingen. PTT Telecom maakte vandaag bekend voor Philips, KLM en DSM een wereldwijd netwerk in gebruik te hebben gesteld, waarbij niet langer de dure eigen netwerken worden gebruikt, maar het openbare net. Door een intelligente nieuwe schakeltechniek lijkt het voor de betrokken bedrijven alsof ze via het eigen bedrijfstelefoonnet de wereld rondbellen, met alle gemakken vandien, (verkort kiezen, gespecifieerde nota's, besloten gebruikersgroepen, etc). De nieuwe dienst wordt volgend jaar commercieel op de markt gebracht.