Polen en Litouwen leggen hun ruzie over Poolse minderheid bij

WARSCHAU, 7 OKT. Polen en Litouwen zijn het eens geworden over de behandeling van de Poolse minderheid in Litouwen. Ze hebben vrijdag een akkoord bereikt over de toepassing van internationale normen ten aanzien van deze minderheid.

Na de staatsgreep in Moskou, midden augustus, en de internationale erkenning van de Litouwse onafhankelijkheid kwam Litouwen al snel voor zijn eerste internationale conflict te staan. De Polen namen aanstoot aan een aantal maatregelen die de Litouwse overheid nam ten aanzien van de Poolse minderheid. Dit naar aanleiding van de steun die de leiders van die minderheid - vanouds tegenstanders van de Litouwse onafhankelijkheid - de daders van de coup in Moskou hadden gegeven. Zo ontbonden de Litouwers de organen van zelfbestuur van de Poolse minderheid en ontsloegen ze een aantal etnische Polen uit hun baan. Van de Polen in Litouwen werd verder een loyaliteitsverklaring aan de Litouwse staat verlangd en het zelfbestuur van de twee districten met een Poolse meerderheid werd afgeschaft. De maatregelen leidden tot boze commentaren in Polen, een boze brief van president Walesa aan zijn Litouwse ambtgenoot en de afgelasting van een bezoek van de Poolse minister van buitenlandse zaken aan Vilnius.

Besprekingen tussen beide regeringen hebben vrijdagavond geleid tot een compromis en een akkoord, dat deze week in Vilnius wordt ondertekend door de ministers van buitenlandse zaken van beide landen. In dat akkoord belooft Litouwen de volledige rechten te garanderen van de 260.000 zielen tellende Poolse minderheid. (AP)