Oproep tot staking aan ambtenaren Amsterdam

AMSTERDAM, 7 OKT. De AbvaKabo heeft de Amsterdamse gemeente-ambtenaren opgeroepen donderdag het werk neer te leggen uit protest tegen de Ziektewet- en WAO-plannen van het kabinet. Verschillende stadsdelen, de sleepdiensten, het Woningbouwbedrijf Amsterdam en onderdelen van Stedelijk Beheer zullen 24 uur staken. Het Gemeentelijk Energiebedrijf en het Havenbedrijf leggen drie uur lang het werk neer. Of de staking zich ook zal uitstrekken tot het Gemeentevervoerbedrijf (GVB), wordt vandaag besloten.

De gemeente Amsterdam gaat ervan uit dat de uitspraak van de president van de Amsterdamse rechtbank van 20 september nog steeds geldig is. In dat vonnis verbood de rechter aan het personeel van het GVB om in het spitsuur stakingsakties uit te voeren. AbvaKabo-bestuurder M. Keppel zegt het stakingsverbod “serieus te nemen”, maar meent dat het verbod op werkonderbrekingen “op 26 september en de dagen daarna” enige ruimte biedt. “Het is maar de vraag of 10 oktober tot de dagen erna gerekend kan worden”, aldus Keppel.

De voorgenomen acties zijn volgens Keppel ook tegen de gemeente gericht: “We willen een helder standpunt van het gemeentebestuur. Dat moet duidelijk maken of het achter de kabinetsplannen of achter het eigen personeel staat.” Ook wil de AbvaKabo van het gemeentebestuur weten welke plannen er zijn voor verbetering van de arbeidsomstandigheden. Op de actiedag houdt de bond van 10.00 tot 13.00 een protestbijeenkomst in zaal Marcanti.