Ontvoerders tonen gijzelaar op tv

BEIROET, 7 OKT. Als nieuwe stap in het onderhandelingsproces in de gijzelaarscrisis hebben de ontvoerders van de Amerikaanse journalist Terry Anderson hun gijzelaar geïnterviewd en de videoband toegespeeld aan de Amerikaanse televisiemaatschappij CNN. Anderson, die al zeseneenhalf jaar vastzit, zei het zeer goed te maken.

CNN werd gisteren benaderd door een Libanees die CNN namens de pro-Syrische televisiemaatschappij Al-Mashrek in Beiroet een exclusief vraaggesprek met Anderson aanbood, waarbij CNN een lijst met vragen mocht indienen. Al-Mashrek is een particuliere zender, waarvan verscheidene pro-Syrische milities in Libanon, waaronder de shi'itische Amal, aandeelhouders zijn. CNN, aldus een woordvoerster in Kairo, had zich zorgen gemaakt over de mogelijkheid dat het voor propagandadoeleinden zou worden gebruikt, maar was tot de slotsom gekomen dat het allemaal geen kwaad kon.

De band werd uiteindelijk bij CNN in Damascus afgeleverd samen met een verklaring van Jihad Islami, een factie van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah, dat het vraaggesprek de voortzetting vomrde van het proces dat begon met de vrijlating van de Britse gijzelaar John McCarthy in augustus. Het vraaggesprek lijkt bedoeld om Israel verder onder druk te zetten. Dat heeft geweigerd nog meer Arabische gevangenen vrij te laten - zoals geëist door de ontvoerders in Libanon - tot het zekerheid krijgt over het lot van vijf in Libanon vermiste militairen, van wie er vermoedelijk nog één in leven is.

Wat dat betreft zei Anderson dat “dit niet langer de tijd is om te marchanderen. Het is niet langer de tijd om een klein voordeeltje los te peuteren uit elke stap in het proces dat zou kunnen vrucht dragen. Het is envoudig voor iedereen tijd om samen te werken, om zo snel mogelijk te doen wat moet worden gedaan om alle gijzelaars vrij te laten”. Daarbij maakte hij expliciet melding van “de honderden Libanezen die worden vastgehouden om Al-Khiam (de gevangenis van de pro-Israelische militie in Zuid-Libanon) en in Israel die even goed als wij verdienen om vrij te zijn, naar hun gezinnen terug te keren”. Hij maakte geen melding van de vermiste Israelische militairen.

Anderson zag er beter uit dan op de foto's en videobanden die eerder door zijn ontvoerders waren vrijgegeven. Hij zei ook dat hij, zijn landgenoot Thomas Sutherland en de Brit Terry Waite, die respectievelijk in juni 1985 en in januari 1987 werden ontvoerd, het goed maken. “We hebben radio, we hebben tijdschriften, we hebben Arabische televisie (..) We spelen schaak (..) We worden met respect behandeld. Onze bewakers doen hun best om het voor ons makkelijker te maken (..) Het eten is niet slecht, soms goed.” De Britse gijzelaar Jack Mann (77), die 24 september werd vrijgelaten, is, ter vergelijking, de tweeëneenhalf jaar van zijn gevangenschap in eenzame opsluiting gehouden. (Reuter, AP)