Olifantje

Volgens Peter van Straaten heeft Rijk de Gooijer de enige rol die hem ooit aan het grote toneel aangeboden is, die van een wit olifantje, in een stuk van Guus Oster, geweigerd. Dit is onjuist.

In juni 1954 ging in het De la Martheater een zogeheten zomerniemandalletje, "Azoek, Ou L'Elefant dans la Maison', geschreven door ene A. Rivemale. Rijk werd voor dit stuk geëngageerd door Guus Oster, directeur van de Nederlandse Comedie. Ik weet het, omdat ik er zelf inzat.

Het genoemde witte olifantje was een grote witte olifantskop, gemonteerd in de achterwand. Rijk stond achter de kop en brulde door een opening onder de slurf zijn tekst de zaal in. Dat viel niet mee, veel gesleutel aan de kop!

Waar het over ging, wie er verder inzaten weet ik niet meer. Wel dat we zéér gelachen hebben.

Er kwam niemand kijken!

    • Winnifred Bosboom