Mobutu dreigt premier te ontslaan

KINSHASA, 7 OKT. President Mobutu van Zaïre zal zijn onlangs aangewezen premier Etienne Tshisekedi ontslaan als deze niet heel snel een nieuwe regering vormt.

Dat zegt Mobutu in een vraaggesprek met het Franse dagblad Liberation vandaag. Mobutu benoemde Tshisekedi vorige week na zware buitenlandse druk, muiterij binnen het Zaïrese leger en heftige broodrellen. Mobutu en Tshisekedi, leider van een van de belangrijkste oppositiepartijen in Zaïre, zijn sindsdien in een strijd verwikkeld om de zeggenschap binnen de nieuw te vormen regering. Tshisekedi zegt de macht met Mobutu niet te willen delen en bovendien zelf de zeggenschap over bijvoorbeeld de strijdkrachten naar zich toe te zullen trekken. Mobutu Sese Seko, die ongecontroleerde macht uitoefent sinds hij in 1965 bij een militaire staatsgreep president werd, zegt tegenover Liberation dat in de Zaïrese grondwet duidelijk staat dat hij de zeggenschap heeft over de strijdkrachten, de diplomatieke dienst en de geldschepping. “De wetten van de republiek zijn daar duidelijk over, of je wilt of niet.”(AFP, AP, Reuter)