Mitterrand waarschuwt voor antisemitisme

PARIJS, 7 OKT. De Franse president Mitterrand heeft de Franse politici opgeroepen “met zorg” hun woorden te kiezen als ze spreken over problemen die met de “waardigheid van de mens” te maken hebben. Mitterrand zei dit in een vraaggesprek met een krant in Straatsburg waar hij zaterdag deelnam aan een bijeenkomst ter herdenking van het feit dat de joden in Frankrijk tweehonderd jaar geleden volledige burgerrechten kregen.

Op de bijeenkomst waar vertegenwoordigers van alle politieke partijen alsmede de rooms-katholieke en protestantse kerken en de islam waren vertegenwoordigd, waarschuwde Mitterrand in een rede, verwijzend naar gevallen van grafschennis en andere daden, dat het “weerzinwekkende beest (van het antisemitisme) in de schaduw op de loer ligt”. Hij riep op tot waakzaamheid tegen alle vormen van racisme.

Oud-president Valéry Giscard d'Estaing werd op de bijeenkomst op afkeurend gefluit onthaald. Giscard waarschuwde twee weken geleden tegen de “invasie” van immigranten en bepleitte invoering van een “recht van bloed” als criterium bij het verlenen van de Franse nationaliteit. Een spreker hekelde de politici “die de emigranten en de inwoners van de Maghreb als voer voor de publieke opinie gebruiken”. De voorzitter van de Raad van joodse instellingen in Frankrijk, Madeleine Reberioux, herinnerde eraan dat de antisemiet Drumont in de negentiende eeuw sprak over een “invasie van joden uit Midden-Europa”. Giscard verklaarde in een vraaggesprek met een blad voor joodse jongeren dat zijn uitlatingen niet op de joodse gemeenschap betrekking hadden.