Het leed van een supporter

John Remmerswaal heeft de wedstrijd FC Den Haag - PSV gistermiddag noodgedwongen op de radio moeten volgen. De Haagse club heeft hem voor tien maanden de toegang tot het Zuiderpark-stadion ontzegd, omdat hij voor de eerste competitiewedstrijd van FC Den Haag vuurwerk aan het publiek had uitgedeeld. De 32-jarige Hagenaar, al meer dan tien jaar supporter van FC Den Haag, legt zich niet bij die uitsluiting neer. Vorige week verkleedde hij zich als vrouw en kwam zo het stadion binnen, waar hij overigens al snel werd ontdekt. Ook heeft hij een kort geding aangespannen tegen FC Den Haag dat vorige week woensdag diende. Volgens Remmerswaal, tot voor kort supportersvertegenwoordiger, is hij het slachtoffer van een misverstand. De rechter doet woensdag uitspraak.

Waarom heeft u vuurwerk uitgedeeld terwijl u wist dat dat verboden was?

Ik wist niet beter dan dat een beetje vuurwerk voor de wedstrijd wel was toegestaan. Het was echt alleen bedoeld als leuke entourage. Sinds jaar en dag gebeurt dat bij de eerste competitiewedstrijd. Dat weet toch iedereen.

Beschouwt u zichzelf als voetbalvandaal?

Helemaal niet. Ik vind dat het voetbalvandalisme uit de stadions moet worden verbannen. Anders gaat het voetbal naar de kloten. Dat is ook de reden dat ik als supportersvertegenwoordiger steeds overleg met politie, justitie en gemeenten heb gevoerd. Twintig uur per week. Dat heb ik enkel voor de club gedaan.

Dus u bent een echte supporter?

Ja, natuurlijk. Ik laat de club nooit zakken. Ik zal ook altijd positief praten over mijn club.

Maar waarom pakt FC Den Haag juist u aan als u zo'n n goede supporter bent?

Omdat ze het uitdelen van vuurwerk eerst verkeerd hebben uitgelegd. Daarna konden ze niet meer terug. Ze willen geen negatieve publiciteit, zeker nu ze mikken op dat nieuwe stadion. Het is een politiek spelletje geworden.

Wat als de rechter u in het ongelijk stelt?

Dan leg ik me daar bij neer. Voor een rechterlijke uitspraak moet je wel respect hebben. Anders is het einde zoek.

    • Dick Wittenberg