Gevangenisstraf na contact met PLO

TEL AVIV, 7 OKT. Een Israelische rechtbank heeft de vredesactivist Abie Nathan gisteren tot 18 maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens een ontmoeting met PLO-leider Yasser Arafat in juli. Nathan (64) schond daarmee een wet die contacten verbiedt met de Palestijnse Bevrijdings Organisatie, volgens Israel niet meer dan een terroristische groep.

Nathan, die al eerder gevangen heet gezeten wegens een soortgelijke actie, zwoer de eerste de beste gelegenheid - “de dag waarop ik de gevangenis verlaat” - te baat te zullen nemen voor een nieuwe ontmoeting met Arafat. “Zonder met de vijand te spreken is er geen enkele kans op vrede in ons gebied”, zei hij tegen verslaggevers. “Vandaag is de vijand bereid met ons te praten.”

Abie Nathan ging dit voorjaar in hongerstaking in een poging het parlement, de Knesset, ertoe te brengen de wet te wijzigen. Maar politici van de linkse oppositie zeiden zich niet op deze manier onder druk te willen laten zetten, en uiteindelijk overreedde president Chaim Herzog hem zijn actie na 40 dagen op te geven.

Minister van politie Ronni Milo heeft de politie opdracht gegeven twee Palestijnse vertegenwoordigers uit bezet gebied te ondervragen over hun contacten met de PLO. Het betreft Faisal Husseini en Hanan Ashrawi, die volgens verscheidene bronnen vorige maand aanwezig zijn geweest op de zitting van het Palestijnse parlement-in-ballingschap in Algiers. Volgens Israelische persberichten hebben de Israelische autoriteiten de twee stilzwijgend toegestaan naar Algiers te gaan, maar dat is door premier Shamir als een leugen betiteld. Ook is bericht dat de Amerikaanse regering druk heeft uitgeoefend op Jeruzalem de twee niet te vervolgen. Ashrawi en Husseini hebben al diverse malen gesproken met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker over het verloop van het vredesproces. (Reuter, AP)