Gates (Microsoft) maakt flinke sprong in "Forbes 400'

John Werner Kluge, man in bonis sinds hij in 1984 het mediaconglomeraat Metromedia liquideerde, voert voor het derde achtereenvolgende jaar de ranglijst van de 400 rijkste Amerikanen aan.

De lijst wordt opgesteld door het zakenblad Forbes. Kluge's vermogen wordt geschat op 5,9 miljard dollar. Meest markant is echter de sprong van Microsoft-president-oprichter Bill Gates, die met een ruimschoots verdubbeld vermogen van 4,8 miljard dollar van de zestiende naar de tweede plaats steeg.

Gates wordt op de derde plaats gevolgd door Sam Moore Walton, grootaandeelhouder van de Amerikaanse warenhuisketen Wal-Mart Stores. Walton is goed voor 4,4 miljard dollar, aldus Forbes. Waltons zoons bezetten de vierde tot en met de zevende plaats van de ranglijst.

Opvallend is verder dat in de rangschikking nog een plaats is weggelegd voor voormalig “junk bond-koning” Michael Milken. Milken, die momenteel een gevangenisstraf van tien jaar uitzit in verband met betrokkenheid bij fraude en andere misdrijven, is volgens Forbes nog altijd goed voor een vermogen van 700 miljoen dollar.

Ondanks de recessie zijn er dit jaar 71 personen die meer dan één miljard dollar bezitten, aldus Forbes. Vorig jaar waren dat er nog 66. Het totale vermogen van de 400 rijkste Amerikanen bedraagt 288 miljard dollar.