De Vries: plannen kabinet niet bijgesteld

DEN HAAG, 7 OKT. De demonstratie afgelopen zaterdag op het Haagse Malieveld is voor het kabinet geen reden om de kabinetsplannen met WAO en Ziektewet bij te stellen. Dat zei minister De Vries van sociale zaken zaterdagavond voor de NOS-microfoon. “Ik vind het niet verantwoordelijk om terug te komen op de beslissingen zoals we die genomen hebben”, aldus De Vries.

De demonstratie is volgens De Vries wel het bewijs “dat het vraagstuk erg leeft in de samenleving en dat het mensen indringend bezig houdt”. In het tv-programma Kenmerk van de Ikon zei De Vries zondag dat er geen loonmaatregel komt als de loonafspraken bij de komende CAO-onderhandelingen boven de 3,5 procent uit komen. “Dan verschaf ik anderen een alibi om zich onverantwoordelijk te gedragen omdat de minister van sociale zaken ze uiteindelijk wel corrigeert. Dat is de verantwoordelijkheid van de werkgevers en werknemers zelf.”

De Vries hoopt met werkgevers en werknemers ondanks het huidige sociaal-economische klimaat - “dit kabinet heeft met allebei een gespannen verhouding” - afspraken te maken om de werkgelegenheid te stimuleren, met name voor gehandicapten en etnische minderheden.