Cavaco Silva wint absolute meerderheid in Portugal

LISSABON, 7 OKT. De centrum-rechtse Sociaal-Democratische Partij van premier Anibal Cavaco Silva heeft bij parlementsverkiezingen in Portugal gisteren opnieuw een absolute meerderheid behaald. Met 50,4 procent van het aantal uitgebrachte stemmen was het resultaat zelfs nog een fractie beter dan in 1987.

De uitslag betekent een grote persoonlijke triomf voor Cavaco Silva, die zijn eigen functioneren tot inzet van de verkiezingen had gemaakt en had aangekondigd uitsluitend bij het behalen van een nieuwe absolute meerderheid als regeringsleider beschikbaar te zijn.

De Socialistische Partij wordt als de belangrijkste verliezer van deze verkiezingen beschouwd. De socialisten wisten onder aanvoering van de burgemeester van Lissabon, Jorge Sampaio, ruim 29 procent van de stemmen op zich te verenigen, 7 procent meer dan in 1987, maar opiniepeilingen wezen tot vorige week op een veel beter resultaat.

De communisten zagen hun aanhang slinken van ruim twaalf naar nog geen negen procent van de kiezers. De rechtse Christen-Democratische Partij (CDS) wist de teleurstellende uitslag van vier jaar geleden niet te verbeteren. Hun rol in de Portugese politiek lijkt daarmee uitgespeeld. Partijleider Diogo Freitas do Amoral legde gisteravond zijn functie neer. De grootste verschuiving ten opzichte van 1987 deed zich voor onder de niet-stemmers. Hun aantal groeide met bijna 10 procent tot 32 procent van het totaal. De zetelverdeling in het 230 leden tellende Huis van afgevaardigden komt er na gisteren als volgt uit te zien. PSD: 133; PS: 70; Communisten: 17; CDS: 5; Klein Links: 1. Nog onbeslist: 4.

Al om zeven uur gisteravond, kort na het sluiten van de stembussen, verschenen in de straten van Lissabon de eerste van duizenden luid toeterende auto's gevolgd door dol-enthousiaste aanhangers van Cavacu Silva en gesierd met de oranje vlaggen van zijn partij. Omstreeks 11 uur richtte de premier zelf zich tot de natie met de boodschap dat niet zijn partij, maar heel Portugal de verkiezingen gewonnen had. Indirect diende hij president Soares van repliek, die zaterdagavond zijn landgenoten had opgeroepen om hun burgerplicht te vervullen en naar de stembus te gaan, maar daarbij enige woorden van treurnis had gesproken over het ontbreken van een inhoudelijk debat.