"Verslaafden Amsterdam oud en ziek'

AMSTERDAM, 5 OKT. Het aantal drugsverslaafden in Amsterdam neemt af, de drugspopulatie wordt ouder en zieker en het aantal buitenlandse drugstoeristen stabiliseert zich. Dat blijkt uit het jaarverslag 1990 van de drugsafdeling van de Amsterdamse GG&GD.

De lichamelijke conditie van de huidige druggebruiker verslechtert. Van Brussel: “Generaliserend kan je zeggen dat tien jaar geleden de verslaafden jong, gezond en crimineel waren. Toen liepen ze de politie er nog uit, nu is dat omgekeerd.” Dit blijkt ook uit de toename van het aantal opnames van verslaafden in ziekenhuizen. Dat getal steeg van 423 in 1988 tot 472 in 1990. Het grote aantal seropositieven onder drugsbruikers speelt hierbij een belangrijke rol.

De GG&GD schat dat van de 3000 intraveneuze drugsgebruikers ongeveer een derde seropositief is. Van de 360 geregistreerde seropositieven zijn inmiddels 70 overleden; 245 zijn nog in behandeling. In 1990 leden 86 drugsverslaafden aan aids. Van Brussel verwacht de komende jaren een sterke groei van het aantal aids-patiënten onder de verslaafden.