"Steeds meer drugshandel uit Turkije'

ROTTERDAM, 5 OKT. Nederland wordt een steeds belangrijker doorvoerhaven van heroïne voor syndicaten en familiebendes uit Turkije. Dat zei gisteren de officier van justitie van de rechtbank in Zutphen, R.S.T. van Rossem-Brons, in een requisitor tegen zes verdachten van een Turkse drugsmafia.

Een regionaal rechercheteam in Apeldoorn onderschepte onlangs een zending van 77 kilo heroïne, die was verborgen in een Turkse vrachtwagen. Volgens de officier van justitie maakt een man die dit jaar met behulp van een helikopter ontsnapte uit de gevangenis van Leeuwarden deel uit van de Turkse criminele organisatie.

Tegen de vier hoofdverdachten, de 40-jarige F.A., de 31-jarige H.A., de 36-jarige C.K. en de 41-jarige S.K. werd twaalf jaar gevangenisstraf en betaling van 100.000 gulden aan de staat geëist. Tegen de 34-jarige H.S. en de 28-jarige A.O.D. werd acht jaar gevangenisstraf geëist.

Volgens de officier van justitie hadden meer verdachten in de beklaagdenbank moeten zitten, maar het onderzoek naar de organisatie moest worden afgebroken, omdat “persvertegenwoordigers de politie op hinderlijke wijze voor de voeten gingen lopen”.

Begin dit jaar heeft de douane van Rotterdam 30 kilo heroïne die was verstopt in een Turkse vrachtwagen in beslag genomen. Daarbij werd een man uit Turkije aangehouden. Vorig jaar zijn drugshandelaren van Turkse afkomst in Nijmegen en Eindhoven gearresteerd.