Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkeer en infrastructuur

Kritiek op storten van giftig afval in België

DEN HAAG, 5 OKT. Legale en illegale Nederlandse afvaltransporten naar België hebben op veel grotere schaal plaatsgehad dan tot nu toe werd aangenomen. Dat zei de Belgische milieu-activist P. Staes, Europarlementariër voor de Groenen, gisteren op een persconferentië in Den Haag. Hij baseert zijn aantijgingen vooral op ambtelijke en juridische stukken.

Staes zei van ten minste acht stortplaatsen in Vlaanderen zeker te weten dat ze ernstig vervuild zijn met onder meer Nederlands afval. Alleen al in het dorpje Schelle zou een miljoen ton zeer giftig afval liggen. Een deel daarvan bestaat volgens de Belgische Europarlementariër uit de assen van verbrande grond, die destijds in Lekkerkerk werd afgegraven. “Ik heb sterke vermoedens dat de Nederlandse overheid is opgelicht”, aldus Staes gisteren. “Terwijl betaald is voor goede verwerking van afval, is het probleem gewoon verplaatst.”

De kosten van de sanering van de stortplaats in Schelle, waar steeds meer giftige gassen vrijkomen, worden geraamd op 200 miljoen. Vraag is volgens Staes wie aansprakelijk kan worden gesteld voor dat soort bedragen.

Na een Vlaams stortverbod voor buitenlands afval zou een groot deel van de afvalstromen zich verplaatst hebben naar Wallonië. In dat deel van België onstond eerder opschudding in het dorpje Mellery, waar op een stort op illegale wijze Nederlands afval terecht is gekomen. Op dit moment loopt een civiele procedure van de bewoners tegen het Nederlandse ministerie van VROM, dat geen pogingen zou hebben gedaan om de stort te voorkomen, en tegen de provincie Zuid-Holland die transporteurs als Kemp en Zegwaard ten onrechte vergunningen zou hebben verleend.

De Groenen zullen naar aanleiding van de nieuwe gegevens vragen stellen in het Belgische parlement. Staes heeft zijn gegevens ook toegestuurd aan de Nederlandse minister Alders (VROM).