Installateur R&H schrapt 240 banen in defensiepoot

ROTTERDAM, 5 OKT. Het Rotterdamse elektrotechnische installatiebedrijf Van Rietschoten & Houwens (R&H, onderdeel van Internatio-Müller) schrapt 240 van de 4000 arbeidsplaatsen. Het bedrijf wil reorganiseren en kosten verlagen omdat de orderportefeuille sterk is gekrompen, vooral door de teruglopende defensiemarkt.

Dat heeft R&H gisteren aan vakbonden en personeel meegedeeld. Door de inkrimping dreigt ontslag voor 165 medewerkers. Via interne herplaatsing en vervroegde uittreding zouden 75 banen zonder problemen kunnen vervallen.

De Industrie- en voedingsbond CNV gaat niet akkoord met ontslagen. De bond acht een reorganisatie binnen het verlieslijdende bedrijf nodig, maar wil dat R&H voor overbodige werknemers banen buiten het bedrijf zoekt. Op die manier heeft R&H tot nog toe de problemen ook kunnen opvangen, stelt CNV-bestuurder G.J. den Besten.

Van Rietschoten & Houwens, eigenlijk een verzameling van enkele tientallen elektrotechnische bedrijven, is sinds midden jaren tachtig sterk gegroeid. De defensietak, goed voor een kwart van de omzet, slaagde er niet in de beoogde sterke positie op de internationale markt te verwerven. Het bedrijf gaat nu gebukt onder de wereldwijde militaire ontspanning en onder een ernstige financiële tegenvaller bij installatiewerk voor de Koninklijke Marine.

De defensie-activiteiten van R&H zorgen nu nog voor circa 20 procent van de omzet van ongeveer 750 miljoen gulden. Halvering van dit percentage heeft de hoogste prioriteit, zo maakte het bedrijf begin vorige maand bekend. Inkrimping op eigen kracht genoot de voorkeur, maar desnoods zou samenwerking met derden worden gezocht. Als potentiële kandidaten deden de namen van Hollandse Signaalapparaten, Delft Instruments, Fokker, DAF en Begemann de ronde. Toen heette het nog dat inkrimping van de defensie-activiteiten geen gevolgen voor de werkgelegenheid van R&H zou hebben. “De mensen die daarbij zijn betrokken kunnen gemakkelijk elders in het bedrijf worden ingezet”, luidde op 3 september het commentaar.