Infantiliteit

De droom van elke uitgever wordt in Nederland werkelijkheid: het levenspad van de lezer van de wieg tot het graf met bladen bedekken.

Tijdschriften over kinderen zijn er zelfs in overvloed. Hun ouders vormen dan ook een interessante doelgroep: op een zekere leeftijd wordt er zo'n beetje over niets anders dan kinderen gepraat en er wordt ook aan niets anders zoveel geld besteed, wat weer interessant is voor de adverteerder. Niet alleen zijn er ten minste drie bladen voor ouders met kinderen in verschillende leeftijdscategorieën, ook zijn er periodieken voor grootouders en voor aankomende ouders.

Om met dat laatste te beginnen: In Verwachting is “de onmisbare gids voor alle bijna-moeders” van de uitgever van Ouders van nu. Het wordt gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Organisatie van Verloskundigen. Het blad telt op de kop af negen hoofdstukken en dat is geen toeval; ze behandelen in chronologie de zwangerschapsmaanden. De infantiele toon waarop dat gebeurt leidt de moeder alvast op voor de toon die ze straks geacht wordt tegen haar kleine dreumes aan te slaan. De vrucht in de tweede maand wordt omschreven als “een kikkervisje van drie centimeter”, de “K's van de tweede maand” zijn Kinderopvang, Kraamhulp, Katten, Koorst en Kiezen en tanden.

In de vierde maand (“En nu maar flink groeien”) kan de lezeres aan de hand van voorbeelden in het blad “Dubbel-gezellig gymmen met een dikke buik”. Zwangerschap is een feest, schreeuwt iedere pagina de lezeresjes van In verwachting toe, vol verwachting kloppen de harten van moeder en kind: “Ineens hoor ik het duidelijk. "Rik-ke-tik.' In mijn baarmoeder klopt vrolijk een hartje!” Zelfs vrijen (“Dat is dubbel genieten!”), kleren kopen (“Nu is het tijd voor de negen-maanden-salopette!”) en de keizerssnede (“Bevallen via de nooduitgang!”) maken deel uit van de idylle.

Dezelfde uitgever maakt ook Onze Baby, met een serie over “Bevallingen kijken (ging het bij u ook zo?)”, de “allerleukste vier-seizoenen kleertjes” en een special over de kraamtijd, die vooral zo fantastisch is omdat het “heerlijk verwend worden” betekent. Ouders van nu is deze maand vooral gericht op het zo mooi mogelijk uitdossen van de nieuwe wereldburger: een gratis bijgevoegd raderblad helpt de jonge moeder bij het maken van “De liefste babycape” en “6 supersportieve baseballjacks”. Geluk straalt ook hier uit elke pagina op; tips om van een zolderkamertje een “lief en romantisch babykamertje” te maken alsmede speelgoed voor de kleine, want “het is over 2 maanden alweer Sinterklaas!”. De nieuwe serie "Een tweede erbij' volgt maandelijks een echtpaar in blijde verwachting, dat al een peuter heeft, want leuker dan het ouderschap van één kind is immers uitsluitend dat van twee kinderen.

Omdat Kinderen haar 15-jarig bestaan viert, staat alles in het “feestelijke jubileumnummer” - ongetwijfeld het resultaat van een vruchtbare brainstorm - van dit maandblad in het teken van het cijfer 15. Linda van Dyck is precies 15 maanden moeder en daar geniet ze met volle teugen van: “Op en top moeder, zoals ze achteloos een speelgoedtrein opzij schuift en als een wolf de oren spitst bij een prutteltje uit de babyfoon.” Het blad trommelde 15 "kersverse moeders' op voor een groepsportret, vond een gezin bestaande uit 15 personen en portretteert 15 moeders van nu, inclusief Corry Konings en Ina Brouwer. “In zekere zin heeft Anna me zelfs opnieuw voor de politiek geïnspireerd”, zegt het Tweede Kamerlid Brouwer; “zij is zo verbonden met nieuw leven dat ik door zal knokken voor een betere wereld.”

Heeft het kind de schoolgaande leeftijd bereikt, dan kan Kinderen de deur uit en is een abonnement op Klasse! noodzakelijk, zo wil de hoofdredacteur van dit nieuwe blad de lezers doen geloven. “Klasse! wil helderheid verschaffen in al die keuzemogelijkheden”, luidt de hoofdredactionele beginselverklaring, “zodat u nog gefundeerder kunt opvoeden, zodat u en uw kinderen daadwerkelijk van deze periode kunnen genieten!” Het nieuwe blad is een populair-pedagogische leidraad en propageert daarnaast de geneugten van het ouderschap. Een ideale combinatie van die twee elementen bevat het interview met de cabaretière Tineke Schouten: “Liefde en aandacht voor elkaar, dat willen Hans en ik onze kinderen meegeven.” Toch is in Klasse! niet alles rozegeur en maneschijn; een kind kan ook astma krijgen, voor het eerst alleen naar school gaan is ook geen lolletje, een kind kan geld stelen en een schoolklas telt ook "zwakkere leerlingen'.

Hoewel een beetje saai en braaf, voorziet Klasse! zeker in een behoefte. Of de honderdduizend exemplaren die van het eerste nummer zijn verspreid ook allemaal de weg naar “ouders en andere opvoeders” vinden, betwijfel ik. Daarvoor mist het de professionele lawaaierigheid van de eerder genoemde periodieken. Het wachten is op het eerste blad voor ouders van kinderen die het huis uit gaan.

    • Tom Rooduijn