"Badminton-veterane' Eline Coene handhaaft zich nog bij wereldtop

NIEUWEGEIN, 5 OKT. Hoewel Eline Coene zich met haar 27 jaar een "veterane' mag noemen in de badmintonwereld handhaaft ze zich nog steeds in de internationale top. Bij de open Nederlandse titelstrijd in Nieuwegein overtrof ze zichzelf weer eens met een plaats in de halve finales.

Dat Coene zover wist te komen, is gezien de voorgeschiedenis een klein wonder. De Arnhemse liep in juli in Azië een bacteriologische infectie op waardoor er van de geplande conditietraining in de zomer niets terechtkwam. Pas eind augustus kon ze de training volop ter hand nemen. Maar twee weken geleden nog had ze de vorm van een B-speelster. Ze kon de nationale kampioene Astrid van der Knaap tijdens een eredivisiewedstrijd geen enkele tegenstand bieden (11-2, 11-2).

Coene: “Misschien dat veel mensen toen dachten, dat ik er met de pet naar gooide, maar dat was absoluut niet het geval.” Ze kwam er al snel achter dat ze overtraind was en nam gas terug. Dat leidde in Nieuwegein tot een verrassende serie overwinningen op de Engelse Davies (11-2, 11-0), Santoso uit Indonesië (11-3, 11-7) en Doris Piché uit Canada, die net boven haar staat op de wereldranglijst (12-10, 3-11, 11-5).

Eline Coene is zich er terdege van bewust dat deze prestaties in de meest geëigende periode zijn gekomen. Binnenkort wijst het Nederlands Olympisch Comité de eerste Olympische deelnemers aan. Een maand later volgen de "potentiële kandidaten'. Bondscoach Van Dooremalen is ervan overtuigd dat Eline Coene in ieder geval deel uitmaakt van die tweede groep. Hij gaat er tevens van uit, dat ook Astrid van der Knaap, Jeroen van Dijk en Chris Bruil de kans krijgen zich voor "Barcelona' te kwalificeren.

Dat Van der Knaap ondanks haar vroege uitschakeling die mogelijkheid krijgt, ligt voor de hand. De nationale kampioene werd in Nieuwegein door domme pech (voetblessure) al vroeg in het toernooi van verdere deelneming uitgesloten. Maar met Bruil en Van Dijk ligt de zaak aanzienlijk gecompliceerder. Zij hebben bij diverse gelegenheden kansen gemist zich internationaal te onderscheiden. Desondanks staan ze op de "geschoonde' Olympische lijst van de Internationale Badminton Federatie bij de beste 25.

Van Dooremalen: “De Olympische Spelen zijn veel minder sterk bezet dan de wereldkampioenschappen en een heleboel Grand Prix-toernooien. Er mogen maar twee spelers per land meedoen. Er zit dus ook een heleboel brandhout bij. In diverse partijen kun je zien dat Bruil en Van Dijk dicht tegen de wereldtop aanzitten. Ze horen mijns inziens zeker in Barcelona thuis.”

Maar gezien de strenge eisen van het NOC lijken de Olympische kansen van het jeugdige duo niet al te groot. Nationaal kampioen Bruil, die van de als eerste geplaatste Susanto verloor, heeft zich ook wel eens laten ontvallen, dat “Barcelona halen” voor hem bepaald geen halszaak is. Dat is wel het geval voor Eline Coene, die met haar 27 jaar het einde van haar carrière ziet naderen. “Ik hou het momenteel nog aardig vol, maar er komen steeds meer jonge meiden bij die geweldig goed kunnen badmintonnen. En door die Olympische status worden dat er alleen maar meer. Ik zie mezelf niet tot mijn 32ste doorgaan tot de Olympische Spelen van 1996. Coene heeft naast de single ook nog altijd de kans zich voor het dubbelspel te kwalificeren. Haar vaste partner Erica van den Heuvel mag maandag weer met een looptraining beginnen. De Helmondse heeft maandenlang last gehad van een knieblessure. Donderdag heeft ze een cortisonen-injectie gehad, die haar weer trainingsrijp moet maken. Het duo Coene-Van den Heuvel behoort tot de acht sterkste koppels ter wereld.

Op de derde "Dutch Open'-dag bleef geen enkel speler van de nationale mannenselectie in de strijd. Opmerkelijk was wel, dat de beste Nederlander uitgerekend Rob Stalenhoef was. Vanwege een slepende knieblessure bedankte hij nog maar kort geleden voor de nationale ploeg. Na zijn sensationele partij tegen de Indonesiër Kurniawan liet hij doorschemeren dat hij wellicht bereid is om de Nederlandse kleuren te verdedigen tijdens het wereldkampioenschap voor landenploegen in Den Bosch begin volgend jaar. Stalenhoef zei veelbetekenend: “Maar ik begin er pas over na te denken als Van Dooremalen me daarvoor vraagt.”

    • Ted van der Meer