Akkoord in kabinet over conferentie met Suriname

DEN HAAG, 5 OKT. Bij de vorige week met Suriname afgesproken ministersconferentie over het versterken van de band met Nederland zullen van Nederlandse zijde in elk geval de ministers van buitenlandse zaken, ontwikkelingssamenwerking en justitie aanwezig zijn en mogelijk ook die van defensie. Premier Lubbers zei dit gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

In het kabinet is gisteren een “concreet mandaat” geformuleerd voor deze ministersconferentie die, nu de nieuwe Surinaamse regering Nederland feitelijk om de conferentie heeft verzocht, hoop biedt op een regeling van de relatie tussen beide landen die niet meer ongedaan gemaakt kan worden door het Nationaal Leger van legerleider Bouterse.

Hoofdpunt voor de conferentie, zo zei de minister-president gisteren, vormt de drugsbestrijding. Dat punt kwam ook voor in de brief die premier Lubbers eerder dit jaar schreef over de mogelijkheid van een nauwere relatie met Suriname, maar is nu meer naar voren gehaald. Met welke opdracht de ministers gaan praten met de Surinaamse afgevardigden op de conferentie, werd door premier Lubbers niet onthuld.

De eerste conferentie zal “over enkele weken” plaatsvinden op de Nederlandse Antillen. Om psychologische redenen, aldus de premier, wil men niet in Nederland en niet in Suriname vergaderen. De Antillen, zo zei hij, “zijn Nederlands koninkrijk en liggen een stuk dichter bij Suriname”.

Inmiddels heeft legerleider Bouterse, volgens een bericht van het ANP, gisteren in de Memre Boekoe kazerne gezegd geen moeite te hebben met de eventuele komst van Nederlandse marechaussees naar Suriname. “Be my guest” zal hij bij hun komst zeggen, aldus het persbureau. Hij is dan wel benieuwd naar de gevolgen. Volgens Bouterse is Suriname echter op eigen kracht in staat de handel in verdovende middelen “voor een belangrijk deel” in te dammen.