Rijksmuseum wil meer ruimte voor exposities

AMSTERDAM, 4 OKT. - Het Rijksmuseum in Amsterdam zoekt naar tentoonstellingsruimte in de hoofdstad. Het museum wil de komende jaren meer kleine tentoonstellingen organiseren die inspelen op de actualiteit en heeft daarvoor te weinig plaats aan het Museumplein.

Dat blijkt uit de beleidsnota van het Rijksmuseum voor de periode 1991-1999 "Zorg voor de Nationale Schatkamer', die vandaag is verschenen. Voor de aanvullende expositieruimte wordt onder meer gedacht aan de Beurs van Berlage en de Nieuwe Kerk, zo lichtte een woordvoerder van het museum toe.

Het museum wil volgens hem ook meer aandacht besteden aan kleine, tijdelijke presentaties die verband houden met de vaste collectie. Zo wordt gedacht aan tentoonstellingen van gerestaureerde werken of nieuwe aanwinsten. Grote tentoonstellingen zouden in principe eenmaal per jaar moeten plaats hebben.

Ook wil het Rijksmuseum meer doen aan de kunst en de geschiedenis van de negentiende eeuw. De collectie negentiende-eeuwse schilderkunst, die volgens het museum in Nederland als een "ondergeschoven kindje' wordt beschouwd, zal in de gerenoveerde zuidvleugel worden gepresenteerd. Deze grootscheepse renovatie staat voor de jaren 1993-1995 gepland. De verbouwing zal ook de toegankelijkheid van het museum bevorderen, omdat aan het Museumplein een nieuwe entree zal komen. De hoofdingangen worden in 1991 en 1992 gerenoveerd.

De komende jaren wil het museum meer aandacht schenken aan het aantrekken van nieuw publiek. Uit onderzoek blijkt dat het museum jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers trekt, van wie bijna 75 procent uit toeristen bestaat. De groep geïnteresseerde Nederlanders (ongeveer 25 procent) denkt het museum te kunnen vergroten met de inrichting van de kleine, aan de collectie verbonden, exposities. Ook wordt een documentatiecentrum opgezet met onder meer interactieve video. In de toekomst wil het museum ook op maandag open zijn, wat nu niet het geval is.